VIRTUALNA DJECA

Cijeli razred došao u školu i shvatio da je neupisan

03.09.2013 u 08:54

Bionic
Reading

U crikveničkoj srednjoj školi Dr. Antuna Barca pojavilo se 25 učenika koji ne postoje. Kompjuterski program za upis u srednje škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jednostavno je prebrisao 25 djece i ostavio ih na ulici. Neupisane.

Djeca su se jučer ujutro u osam sati pojavila u 'svom' razredu bez obzira što su iz Ministarstva poručili školi da djeca ustvari ne postoje i da škola zapravo barata virtualnom djecom. 'Početak školske godine iznenadio je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta jednako kao zimsku službu snijeg u siječnju', tvrdi predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Tu svoju tvrdnju Mihalinec je u jučerašnjem priopćenju potkrijepio činjenicom da prvog dana nastave mnogi učenici još uvijek ne znaju u koju su školu i koji program upisani. Crikvenička srednja škola trebala je oformiti jedan razred s trogodišnjim školovanjem u koji bi zajedno išli konobari, kuhari, automehaničari i vodoinstalateri. Za konobare je interes pokazao samo jedan učenik pa je u startu prekrižena mogućnost upisa za konobare. Za vodoinstalatere se prijavilo sedmero učenika, za automehaničare šest, a za kuhare osmero učenika, piše Novi list


Zadovoljen je uvjet da razred ima 20 učenika i da svaki program ima najmanje šest učenika. Djeca se u prvom roku upisuju u školu, roditelji reorganiziraju svoje živote, nabavljaju knjige, dio učenika izvan Crikvenice našao je smještaj... Problemi nastaju tjedan dana uoči početka nastave kada se jedan učenik prebacuje iz automehaničara u vodoinstalatere.

Broj automehaničara pada na pet, kompjuter automatski briše pet učenika. Petero roditelja se SMS-om obavještava da prebace učenike iz automehaničara u neku drugu grupu. Dok dio roditelja traži rješenje vjerujući da će želja učenika biti jača od birokratskog ograničenja, a dio nije niti dobio SMS, istječe rok. Kompjuter automatski briše petero automehaničara, a time i cijeli razred jer više nema 20 potrebnih učenika. I tako su djeca ostala na ulici.

Više pročitajte ovdje