REAKCIJE NA REBALANS

'Cijela Vlada trebala je otići na post do kraja godine'

05.03.2014 u 15:57

Bionic
Reading

Prema prijedlogu rebalansa proračuna, koji je Vlada danas uputila Saboru, prihodi državnog proračuna povećavaju se za 3,98 milijardi kuna, na 117,1 milijardu kuna, a rashodi se povećavaju za oko 100 milijuna kuna, na 130,7 milijardi kuna. Na takve podatke, ali i druge mjere koje se predlažu rebalansom odmah je reagirala oporba

Danas predloženi rebalans, ponovio je HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević, ponovno pokazuje da Vlada ne zna kako ni kamo vodi Hrvatsku. 'Vraćaju zdravstveni doprinos na 15 posto, a to je, podsjećam, jedina mjera koju su proveli u rasterećenju gospodarstva. Upozoravali smo da se ne diže PDV sa 23 na 25 posto, da je to potpuno pogrešan smjer, da treba reformirati zdravstvo i da se ne spušta taj doprinos. Danas rade suprotno, pitam ih logično - hoće li smanjiti PDV s obzirom na to da zdravstveni doprinos vraćaju na 15 posto', upitao je Milošević.

Iako je Milanović rekao da se mjere rebalansa neće prelomiti preko leđa građana, Milošević u to pretjerano ne vjeruje. 'Iz svega što se dogodilo u protekle dvije godine, jasno je da je isključiva šteta na leđima građana. Raspada se zdravstvo, građani nemaju više zdravstvenu uslugu kakvu su imali prije, raspada nam se školstvo. Gospodarstvo je pred propašću, pada već deset kvartala. Bližimo se 400.000 nezaposlenih, deseci tisuća mladih odlaze raditi u EU, a premijer na dva tjedna u Australiju', kaže Milošević.

Novinari su Miloševića upitali i za komentar riječi koje je Milanović uputio prema Europskoj komisiji koja traži još veće rezove.

'Bruxelless traži od svake Vlade uspješnu ekonomiju i suvislo upravljanje zemljom. Hrvatska kada je postala punopravna članica EU-a, nažalost zbog aktualne Vlade nije kapitalizirala taj ulazak. Nismo pokrenuli investicijski ciklus, ne koristimo europske fondove kao izdašan mehanizama za financiranje ne samo infrastrukturnih, nego i projekata privatnog sektora. Nažalost, moramo konstatirati da Vlada ne samo da je promašila, nego nas je odvela u potpuno pogrešnom smjeru. Hrvatska nije osuđena biti siromašna. Hrvatska ima velik potencijal, građani imaju potencijal i ne zaslužuju ovu Vladu', kazao je Milošević.

Mjerama štednje, kaže pak Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, neće se pokrenuti gospodarstvo.

'Nakon brzog čitanja onog što je objavljeno kao prijedlog rebalansa prvi je komentar da bi Vlada trebala otići u cijelosti na post do kraja godine, a ne samo do Uskrsa. Jedino što smatram pozitivnim je to da su konačno prihvatili naše upozorenje oko doprinosa za zdravstveno osiguranje. Istim argumentima danas predlažu vraćanje doprinosa na 15 posto. Najveću cijenu ovog rebalansa platit će nezaposleni radnici i bolesnici zbog 710 milijuna kuna smanjenja stavke u zdravstvenom sustavu što smatramo neprihvatljivim, a u kontekstu povećanja prihodovne strane za sam zdravstveni sustav', rekao je Lesar.

Smanjenje poticaja putem HBOR-a Lesar ne vidi kao dobar korak jer je to, kako kaže, signal da u ovoj godini Vlada ne računa na značajniji rast, odnosno pojačavanje investicija javnog sektora.

Upitan kako komentira izjavu premijera Milanovića da mjere iz rebalansa neće ići na štetu građana, Lesar je rekao: 'To je dosta kontradiktorna izjava jer samo u zdravstvenom sustavu mjere koje se predlažu idu na štetu građana. Da li je trebalo i prije ići na rebalans? Da, trebalo je, jer sada se neki potezi vuku naknadno i zakašnjelo kao što je primjerice smanjenje plaća državnih dužnosnika. Obrazloženje vlade koje sam vidio po sadržaju identično je našem obrazloženju kada smo predlagali 21 posto, a sada Vlada istim argumentima sebi simbolično smanjuje plaću za šest posto. Istim se argumentima koriste kad govore o zdravstvenom doprinosu i konstatiraju da smanjenje zdravstvenog doprinosa nije polučilo očekivane rezultate i nije dovelo do povećanja BDP-a. U međuvremenu je zdravstveni sustav oštećen za četiri milijarde kuna. Dakle, to su potezi koji su prvo vučeni krivo, a sad zakašnjeli i imat će manje efekata nego da su na početku napravljeni.'

Komentar je dao i HDSSB-ov Krešimir Bubalo. 'Kad je donesen proračun, opet je Slavonija bila zadnja po kapitalnim investicijama, ali vidljivo je da smo među prvima kojima se reže, ponovno poljoprivreda. Mi kad se donosio proračun za 2014., sagledavali smo sve makroekonomske pokazatelje, bilo je jasno da neće biti gospodarskog rasta, dapače, gospodarski pad imamo prošle tri godine, jedino nam raste proračun i troškovi. Prema tome, premijer nije odradio svoj posao, dapače, za 22 posto je povećao poziciju Vlade u proračunu, to je neodgovorna politika, jedna sluganska politika koja služi MMF-u i Europskoj banci. Puno važnije je da imamo ministre kreativce koji će razvijati gospodarstvo, otvarati nova radna mjesta i upravo to poticati, no događa se suprotno, da Hrvatska ulazi u jedan vrtlog kreditne zaduženosti gdje samo povećavamo iznose za kamate, ne vidi se jasna politika da se poruči da svi podnesemo teret i da se u nekoliko mjeseci počnu rješavati problemi. Mora se raditi na drugi način, jer evidentno je da Hrvatska više ne može ovako živjeti, živjeli smo na kredit, a Hrvatska umire na rate. To je promašena politika koju moramo promijeniti', kazao je Bubalo.
319492, 319508, 319522, 319449