NEOBIČNO SLIJETANJE U SPLIT

CIA godinama koristi hrvatske zračne luke

07.05.2014 u 13:57

Bionic
Reading

Od 2006. hrvatske vojne i civilne aerodrome koriste američki tajni agenti koji se odmaraju ili spremaju za opasne misije na Bliskom istoku

Trideset pripadnika američke CIA-e prošlog tjedna u Split nije sletjelo zbog neke tajne operacije u Hrvatskoj nego su u Hrvatsku sletjeli na proputovanju za Veliku Britaniju.

Prema riječima sugovornika Jutarnjeg lista, slijetanje aviona CIA-e na hrvatske aerodrome sve je učestalije te je Hrvatska postala svojevrsni hub za njihove zrakoplove. Ta slijetanja posebno su učestala u posljednje tri i pol godine, s početkom arapskog proljeća.


Uglavnom se koriste aerodromi u Splitu i Dubrovniku te vojni aerodrom u Udbini koji koriste za prebacivanje svojih specijalnih snaga.

Podsjetimo, Organizacija za ljudska prava Open Society Justice Initiative (OSJI) sa sjedištem u Washingtonu prokazala je goleme razmjere CIA-inog programa tzv. ekstrateritorijalnih izručenja, zatvaranja i mučenja osumnjičenih za terorizam, dokazujući da je više od četvrtine svjetskih vlada tajno pomagalo SAD-u u provedbi tog programa. Među 54 države koje su nedvojbeno pomogle SAD-u u toj raboti, navedena je i Hrvatska. Iako su hrvatski mediji već pisali o sumnjivim letovima CIA-e kroz Hrvatsku, priča je aktualizirana kroz izvješće OSJI-ja.

U izvješću OSJI-ja navodi se da je Hrvatska dopustila korištenje njezinih aerodroma i zračnog prostora letovima povezanim s CIA-inim operacijama tajnih izručenja.

Više pročitajte ovdje