OPASAN ZA NACIONALNU SIGURNOST

Charlie Chaplin bio je na meti tajne službe MI5

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 19.02.2012 21:03
  • Objavljeno 19.02.2012 u 18:33
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Britanske tajne službe istraživale su slavnog glumca, ali nisu preozbiljno shvatile zahtjeve FBI-a pedesetih godina da se istraži je li Charlie Chaplin bio militantni komunist. Tako se da zaključiti iz dokumenata koje su javnosti ponudili britanski nacionalni arhivi

To da je Chaplin, koji je početkom pedesetih bio na vrhuncu slave, iako su njegovi najbolji radovi već bili prošlost, simpatizirao komuniste, nije bila nikakva novost. Ali usred lova na vještice koji je pokrenuo republikanski senator McCarthy, Chaplin je postao ozbiljna meta. Glumac i redatelj živio je u SAD-u kada mu je, tijekom puta u London i Europu 1952. (da bi dobio važnu nagradu), rečeno da se ne može vratiti u SAD. Chaplin se odlučio preseliti u Švicarsku, gdje će umrijeti 1972.

Kada je 1952. FBI traži od MI5 da istraži Chaplinovu prošlost, Britanci nisu bili previše zainteresirani za prošlost svog sunarodnjaka, pa su davali veću važnost mogućnosti da je Chaplin 'opasan za nacionalnu sigurnost', nego da je u mladosti 'bio član komunističke partije'.

Na kraju, MI5 odbacuje obje mogućnosti. Možda ih je više začudilo to što se u istrazi pokazalo da, po svemu sudeći, nije rođen u Walworthu, na jugu Londona, u travnju 1889, kako je stajalo u njegovim službenim dokumentima. Ali to da rođenje neke osobe u to doba nije bilo točno evidentirano i nije bila neka neobična pojava.

U jednom od dokumenata koji su sada deklasificirani, jedan britanski funkcioner zaključuje da je najbolje ne proslijeđivati Amerikancima više od onoga što traže, već striktno odgovarati na pitanja FBI-a. 'Ako odista žele montirati slučaj protiv Chaplina, mogu čitati rusku Pravdu i ne pitati nas za mišljenje', ironizira taj djelatnik tajne službe u referenciji na članak toga sovjetskog propagandnog lista iz 17. studenog 1952. gdje se, kako je tada bilo često, u Moskvi lijepo govorilo o glumcu.

U drugom pismu iz 24. veljače 1958, koje ovih dana citiraju britanski mediji, britanska je pozicija prema Chaplinu još jasnija. Zaključuje se da je SAD 1952. zabranio povratak glumca u zemlju na temelju lažne optužbe da je bio član komunističke partije pa djelatnici MI5 pišu: 'Ne posjedujemo informacije da bi Chaplin mogao biti opasnost za nacionalnu sigurnost'. Ističu i da je 1957, tijekom posjeta Londonu kako bi prisustvovao premijeri, zapravo farsi o makartizmu, Chaplin pokušao izbjeći povezivanje s ruskim veleposlanstvom.

Može biti da je Chaplin kao mlada osoba simpatizirao komunizam, ali prema onomu što je MI5 prikupio, to nije bilo ništa više doli znak pobune, vrlo uobičajen za nekoga tko se dvadesetih godina smatrao 'radikalnim progresistom'. I to je definitivan zaključak britanskih tajnih službi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi