na bolničkom liječenju

Češki predsjednik javio se prvi put iz bolnice; spreman imenovati čelnika oporbe novim premijerom

05.11.2021 u 14:19

Bionic
Reading

Hospitalizirani češki predsjednik Miloš Zeman najavio je u petak, u svom prvom obraćanju od izbora 8. i 9. listopada, da će imenovati vođu opozicije Petra Fialu novim premijerom

Zeman je završio na intenzivnoj njezi 10. listopada zbog za sada još uvijek nepoznate dijagnoze. U petak je u razgovoru za radio Frekvence 1 iz bolnice poručio da se osjeća bolje i da je spreman nastaviti svoj mandat koji traje do 2023. godine.

Češki predsjednik prema ustavu ima pravo imenovati premijera po svom izboru.

Aktualni 77-godišnji predsjednik ranije je rekao da će prvu priliku za formiranje vlade dati stranci koja samostalno ima najviše glasova, što je na prošlim izborima bila stranka ANO odlazećeg premijera Andreja Babiša, iako ona nema dovoljno ruku za formiranje većine u parlamentu.

Zeman je u svom prvom obraćanju iz bolnice kazao kako je za spreman imenovati Fialu, čelnika koalicije desnog centra, s koji bi trebao razgovarati u subotu. Češki parlament u novom sazivu prvi put zasjeda idući tjedan.

„Trenutno je tema ponajviše imenovanje Petra Fiale kao premijera. Za to se prvo treba dogoditi nekoliko koraka“, rekao je Zeman.

„Mislim da tu neće biti problema, znate zašto? Jer Andrej Babiš, s kojim sam razgovarao maloprije, nije zainteresiran biti premijer jer nitko ne želi pregovarati s njim“, dodao je češki predsjednik.

Njegovo se zdravstveno stanje poboljšalo, ali i dalje zahtijeva bolničko liječenje, rekao je u petak Tomas Zima, koji se nalazi na čelu skupine specijalista koja liječi predsjednika.

Dodao je da predsjednik Zeman trenutno nije sposoban u potpunosti obnašati svoje dužnosti.

Tko je budući češki premijer?

Fiala je u politiku ušao kao savjetnik premijera 2011. godine, a godinu kasnije postao je ministar obrazovanja.

Taj 57-godišnji ljubitelj književnosti i jazza i bivši amaterski nogometaš rođen je u Brnu i odgajan je u konzervativnoj obitelji. Praktični je vjernik, kršten 1986. godine.

Bio je jedan od osnivača odjela političkih znanosti na sveučilištu Masaryk u Brnu te je autor niza knjiga o politici, religiji i povijesti, a ponekad ga se kritizira da je dosadan i da mu nedostaje emocija, piše agencija France Presse.