neobično pismo ministra

Češki diplomati u zlatnim godinama iznenada umiru. Što se to događa?

17.04.2023 u 09:51

Bionic
Reading

Nakon što su tri češka diplomata iznenada umrla, Prag je pozvao djelatnike ministarstva vanjskih poslova da bolje balansiraju poslovni i privatni život

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavský pozvao je osoblje ministarstva vanjskih poslova da pronađu bolju ravnotežu između profesionalnog i privatnog života nakon što su u posljednjih pet mjeseci iznenada umrla tri češka diplomata u dobi od 46 do 55 godina. U pismu, koje je Politico dobio na uvid, Lipavský traži od zaposlenika da ne podcjenjuju brigu za svoje fizičko i mentalno zdravlje. Ne zaboravite da svaki posao, pa tako i naš, ima svoje vrijednosti i ambicije, ali i 'zdrave’ granice', stoji u pismu, uz napomenu da bi bilo poželjno pronaći ravnotežu između posla i obiteljskog života.

Smrt troje diplomata, koji su svi umrli prirodnom smrću, 'pokazuje da položaj diplomata uključuje rad u izuzetno teškim uvjetima i često daleko od obitelji', rekao je Lipavský.

  • +7
Jan Lipavský Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

'Naši kolege rade čak i u ratnim zonama uz stroge mjere sigurnosti i ograničenu mobilnost... Diplomati su izloženi ne samo velikom pritisku u svom profesionalnom i privatnom životu, već i često teškim klimatskim uvjetima.' Lipavský je naveo da je njegovo ministarstvo spremno na promjene kako bi pomoglo diplomatima u nošenju s pritiscima svog posla. Mjere o kojima se raspravlja uključuju povećanje psiholoških usluga za diplomate i njihove obitelji.

'U ministarstvu vanjskih poslova postoji sustav podrške, uključujući psihologa', rekla je češka veleposlanica pri EU Edita Hrdá. Češka je predsjedala Vijećem Europske unije u drugoj polovici 2022. godine.

'Prije predsjedanja razmišljali smo o tome kako izbjeći prekomjeran rad i izgaranje', dodala je Hrdá, tumačeći da diplomati načelno imaju slobodne vikende, a za vrijeme predsjedanja, kad god je to bilo moguće, imali su barem jedan slobodan dan u tjednu. Prošlog mjeseca iznenada je u 50. godini umrla zamjenica češkog veleposlanika u Izraelu Monika Studená. U veljači je u 46. godini preminuo Jakub Dürr, češki veleposlanik u Poljskoj i bivši stalni predstavnik Češke u EU, a u studenom 2022. češka veleposlanica u Švicarskoj i Lihtenštajnu Kateřina Fialková iznenada je umrla u dobi od 55 godina.