ZBOG ARBITRAŽNE PRESUDE

Cerar traži političku potporu u parlamentu za tužbu protiv Hrvatske

28.02.2018 u 16:30

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u srijedu da će njegova vlada u najkraćem mogućem roku pismeno obavijestiti Europsku komisiju o stajalištu Slovenije da Hrvatska odbijanjem primjene arbitražnog rješenja za granicu krši europsko i međunarodno pravo, ali da će prije toga zatražiti i da se o namjeravanoj tužbi protiv Hrvatske izjasne i čelnici svih političkih stranaka.

Uvjeren sam da pismo Komisiji moramo poslati što prije. Sada imamo sve argumente i pravne podloge kojima dokazujemo da Hrvatska krši međunarodno i europsko pravo", kazao je Cerar nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom i skupinom pravnika koji rade na pismu Komisiji i tužbi protiv Hrvatske pred sudom EU-a u Luksemburgu.

 "Unatoč tome, o svemu želim obavijestiti čelnike parlamentarnih stranaka na skorašnjem sastanku parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i dobiti zadovoljavajuću potporu, a vlada bi nakon toga bez odlaganja pismo poslala pismo Komisiji", kazao je Cerar na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Slovenski je premijer rekao da su ga ministri i pravni stručnjaci obavijestili o pripremama za potrebne pravne korake, pri čemu bi se Slovenija pozivala na 259. članak Ugovora o djelovanju EU-a, pri čemu je postupak takav da se argumenti jedne članice protiv druge najprije iznesu Europskoj komisiji koja u roku tri mjeseca može dvije strane obavijestiti o svom stajalištu i zatražiti da one svoje stajalište dodatno argumentiraju. Što se tiče traženja političke potpore parlamentarnih stranaka, Cerar je kazao da je to potrebno s obzirom na skorašnje parlamentarne izbore, nakon kojih će sadašnja vlada imati ograničene ovlasti, pa je potrebno dobiti potporu za stajalište da će Slovenija samostalno tužiti Hrvatsku sudu EU-a, čak i u slučaju da se za mjere protiv Hrvatske Europska komisija ne bi odlučila.

  • +15
Nakon sastanka premijeri Plenković i Cerar dali izjave za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Komisija nakon slanja pisma ima tri mjeseca vremena za odgovor. Ako Komisija pokrene postupak protiv Hrvatske, preuzet će sama stvari u svoje ruke, a u suprotnom će Slovenija s pravnim  postupcima nastaviti sama", kazao je Cerar.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je nakon sastanka da će vlada o pokretanju pravnih postupak odlučivati u četvrtak, a nakon toga bi se o postupku pred Komisijom i mogućoj tužbi protiv Hrvatske izjašnjavali i čelnici političkih stranaka.