MLAKAR OSTAO BEZ REFORME

Čemu Ministarstvo uprave kada se ne ukidaju općine

Bionic
Reading

Vladinim odustajanjem od ukidanja makar i simboličnog dijela od 639 općina, gradova i županija, ministar uprave Davorin Mlakar ostao je praktično bez polovice svojeg ministarskog programa

Naime, kada je u srpnju ove godine imenovan za ministra, Davorin Mlakar je kao svoje dvije osnovne zadaće označio izmjene teritorijalnog ustroja države i reformu same državne administracije, na koju se također još uvijek čeka, ali, doduše, ipak nije otkazana. Budući da je istodobno s Mlakarovim imenovanjem osnovano i ministarstvo na čijem je čelu, odnosno to je tijelo preuzelo ovlasti dotadašnjeg Središnjeg državnog ureda za upravu, postavlja se pitanje opravdanosti i jednog i drugog Vladina poteza.

Takvom dojmu pridonosi i sam ministar uprave rijetkim i dezorijentiranim istupima u javnosti, pa je tako nedavno objavljena informacija o rastu plaća u državnoj administraciji, naznačena u jednoj Vladinoj uredbi, Mlakara u potpunosti zatekla. Isto tako, smanjivanje broja općina i gradova ministar uprave najavljivao je još u kolovozu ove godine, da bi premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak svečano objavila da od toga nema ništa barem do 2013.

Kad je u pitanju reforma državne uprave, na njoj se, prema posljednjim informacijama iz Mlakarova resora, radi, ali objavljivanje prijedloga zacijelo ne treba očekivati u ovoj godini. U ocjeni dosadašnjeg Mlakarova rada tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) Siniša Kuhar polazi od toga da je novi ministar svoj mandat počeo otvoreno i fajterski, ali, dodaje, pomalo kontradiktorno.

'Odustajanje od donošenja zakona o plaćama državnih službenika, koji nije upućen u roku od šest mjeseci u drugo čitanje, i kontroverzni Prijedlog zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi, kojim se jedinicama lokalne samouprave uskraćuje pravo raspolaganja sredstvima iz njihova samoupravnog djelokruga, a zaposlenima pravo na sindikalno organiziranje i kolektivno pregovaranje, možda su trebali predstavljati svojevrsni 'sanaderovski šok' za koji ćemo tek vidjeti hoće li polučiti rezultate', komentirao je Kuhar za Slobodnu Dalmaciju.

Za osnivanje Ministarstva uprave zauzimao se i SDLSN, među ostalim i zato, podsjeća Kuhar, što je sindikat ocijenio da se Središnji državni ured za upravu nije nametnuo i ostao je periferan dio državne uprave. U SDLSN-u se nadaju da će, kako kažu, novi vjetrovi koje je svojom pragmatičnošću i cilju usmjerenom aktivnošću omogućila premijerka Kosor, pomoći da Ministarstvo uprave dobije dovoljnu političku težinu.

'Nadamo se da će Ministarstvo uprave preokrenuti dugogodišnje negativne trendove u državnoj i javnoj upravi općenito i provesti reformu državne uprave postupno i dosljedno, ne podliježući 'antibirokratskoj histeriji' kojoj smo svjedoci posljednjih tjedana', ističe Siniša Kuhar. Ako je suditi i prema sindikalnim stavovima, funkcija koju obnaša Davorin Mlakar i resor koji je ustanovljen prije pet mjeseci tek trebaju opravdati smisao svojeg postojanja.