NEMIRI U TUNISU

Čelnik oporbe ubijen istim oružjem kao i njegov prethodnik

Bionic
Reading

Tuniski ministar unutarnjih poslova Lotfi ben Jeddou izjavio je u petak da je čelnik oporbe Mohamed Brahmi u četvrtak ubijen istim oružjem kao i ubijeni vođa njegove stranke Chokri Belaid prije šest mjeseci, sugerirajući upletenost tvrdolinijaške salafističke islamističke skupine u ubojstvo

Imenovao je i glavnog osumnjičenika, Boubacara Hakima, za kojim je već raspisana tjeralica zbog sumnje u krijumčarenje oružja iz Libije.

Premijer Tunisa Ali Larajed izrazio je nadu da će ubojice oporbenog čelnika Muhameda Brahmija biti uskoro uhićene. Na konferenciji za novinare u petak izjavio je da postoje skupine koje žele iskoristiti ovaj incident kako bi i u Tunisu proizvele krizu sličnu onoj u Egiptu.

'Snage sigurnosti upotrijebit će sva raspoloživa sredstva da bi uhvatile počinitelje atentata na Brahmija. Nemamo drugog izbora osim dijaloga i dogovora kada je u pitanju sigurnost zajednice', poručio je premijer Ali Larajed.

Istovremeno, u zgradi guvernera regije Sidi Bouzid izbio je požar izazvan Molotovljevim koktelima koje su bacali prosvjednici okupljeni ispred zgrade.

Svjedoci su potvrdili da su vatrogasne ekipe zakasnile s reakcijom jer su im pristup zgradi otežale stotine prosvjednika u rodnom gradu ubijenog Brahmija.

Prosvjednici za atentat okrivljuju vladu, a u četvrtima Muzevene i Buzijan izvedeni su i napadi na urede stranke Nahda, koalicijskog partnera u vladi.

Čelnik oporbenog Narodnog fronta Muhamed Brahmi, meta jučerašnjeg atentata ispred svoje kuće, umro je u lokalnoj bolnici. Prema navodima Ministarstva unutarnjih poslova Tunisa, Brahmi je pogođen s 11 metaka.