brisanje sjećanja

Čelnik antifašista o devastaciji spomenika: Na taj način pripreman je teren za rehabilitaciju ustaštva kao hrvatskog domoljublja

24.11.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin uputio je oštru kritiku zbog, kako tvrdi, politike brisanja sjećanja na antifašističku borbu uništavanjem spomenika, a ističe i kako se devastacija nastavlja te je do sada uništeno tri tisuće spomenika

Habulin je u priopćenju ocijenio kako je politika brisanja sjećanja na antifašističku borbu počela u danima osamostaljivanja Hrvatske. Tada se, ističe, pored demokracije i višestranačja, provukao i “virus difamiranja antifašizma i koketiranja s fašizmom”. Tvrdi da je ta pojava, u sljedećim godinama postala trajnom sastavnicom hrvatske i političke i javne scene, ističući da je u to vrijeme uništeno oko 3 tisuće spomenika borcima Narodno-oslobodilačke vojske i žrtvama fašizma.

Spomenici palim i ubijenim antifašistima, bilo borcima, bilo žrtvama ustaškog terora, sustavno su i namjerno razarani i rušeni. Minama, bombama, buldožerima, čekićima”, upozorava Habulin u i ističe da je najmanji broj tih spomenika stradao u ratnim zbivanjima, a da su oni koji su to radili, “jako dobro znali što rade i zašto rade”.

Smatra da je na taj način pripreman teren za "rehabilitaciju ustaštva kao hrvatskog domoljublja". Iako Vlada najavljuje borbu protiv desnog radikalizma, Habulin upozorava da se politika brisanja sjećanja na antifašističku borbu uništavanjem spomenika, nastavlja.

Navodi kako je Grad Zadar pod izlikom uređenja gradskih bedema (Muraja) uklonio umjetničku instalaciju autora Koste Kostova, Općina Perušić pod izlikom proširenja dječjeg igrališta namjerava ukloniti iz gradskog parka spomenik na kojem su ispisana imena palih veterana španjolskog građanskog rata, boraca NOB-a, ali i 401 žrtve fašističkog terora na području te općine. Tvrdi da se u Humu na Sutli želi maknuti spomenik podignut 1963. “zajedničkom akcijom vlasnice obližnjeg ugostiteljskog objekta i načelnika općine”.

U općini Martijanec planiraju, navodi Habulin, rekonstrukciju spomenika palima borcima NOB-a, u spomenik „svim mještanima općine koji su se kroz povijest borili za opstojnost hrvatske nacionalne svijesti i za državotvornost Hrvata na ovim područjima i pri tome stradali na razne načine.“

U priopćenju SABA Habulin poručuje da slobodna i neovisna Hrvatska, koju će svi njezini građani osjećati kao domovinu, jedino može počivati na trajnim vrijednostima antifašizma.