SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

Čelnici EU-a odlučili pojačati sankcije protiv Irana nakon napada na Izrael

18.04.2024 u 08:08

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije su u srijedu odlučili pojačati sankcije protiv Teherana dok se svjetske sile trude spriječiti širi sukob na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael bespilotnim letjelicama i projektilima

Samit u Bruxellesu prvi je sastanak 27 čelnika zemalja članica Unije od napada u subotu, do kojeg je došlo više od šest mjeseci nakon izbijanja rata između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas, koju podupire Iran.

Izrael je naznačio da će uzvratiti, no nije rekao na koji način. Europski vođe su osudili iranski napad, potvrdili svoju predanost izraelskoj sigurnosti i pozvali sve strane da spriječe daljnje podizanje napetosti, također u Libanonu.

'Smatramo da je veoma važno učiniti sve kako bi se izoliralo Iran', rekao je čelnik sastanka na vrhu i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, dodavši da će se nove sankcije protiv Irana odnositi na tvrtke uključene u proizvodnju dronova i projektila.

Njemački kancelar Olaf Scholz je kazao da je važno da Izrael 'ne odgovori vlastitim ogromnim napadom'. Italija je zasebno, uoči sastanka šefova diplomacija članica skupine G7, izrazila pozitivno mišljenje o sankcijama protiv proizvođača oružja povezanih s napadom na Izrael, kao i onih odgovornih za napade na brodove u Crvenom moru.

Iran je svoj napad započeo u sklopu odgovora zbog napada 1. travnja na vlastito veleposlanstvo u sirijskom Damasku, za koji je okrivio Izrael. Tel Aviv je svoju širu vojnu ofenzivu u Gazi započeo nakon Hamasovog smrtonosnog napada na Izrael 7. listopada. Europska unija već je uvela više sankcija protiv Irana zbog kršenja ljudskih prava, širenja oružja za masovno uništenje i podrške Teherana za ruski rat u Ukrajini.

  • +8
Iranske rakete iznad Izraela Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Njemačka, Francuska i nekoliko drugih članica EU-a razmatraju plan da se postojeće sankcije, čija je svrha smanjiti broj dronova kojima Iran opskrbljuje Rusiju, prošire kako bi se odnosile i na projektile kao i na dostavu oružja proiranskim skupinama na Bliskom istoku.

Analitičari tvrde da se Iran vrlo vjerojatno neće suočiti s ozbiljnijim gospodarskim sankcijama zbog zabrinutosti da bi mogle porasti cijene nafte i da bi se moglo razljutiti Kinu, njenog glavnog kupca.

  • +14
Izraelska artiljerija Izvor: EPA / Autor: AYAL MARGOLIN