dobre vijesti za regiju

Čelnici Albanije i Sjeverne Makedonije pozdravljaju dogovor o otvaranju pregovora

24.03.2020 u 17:41

Bionic
Reading

Albanski i sjevernomakedonski premijer pozdravili su u utorak dogovor Europske unije da se otvore pregovori s njihove dvije države, naglasivši kako time postaje dostupna i europska pomoć.

Politički dogovor o otvaranju pregovora u utorak su postigli ministri za europske poslove zemalja članica, a formalna odluka bit će donesena pisanim putem pošto se njihovo Vijeće za opće poslove održalo videokonferencijom na kojoj se ne mogu usvajati odluke.

Očekuje se da će Europsko vijeće, odnosno šefovi država ili vlada zemalja članica, također podržati te zaključke na videokonferenciji u četvrtak.

Dogovor o otvaranju pregovora s te dvije zemlje postignut je na razini veleposlanika zemalja članica u ponedjeljak i sada se samo radi o formaliziranju te odluke.

„Danas sam primio poruku za vas, o odluci Europske unije da otvori pregovore o članstvu s Albanijom“, napisao je Edi Rama na svom Facebook profilu. 

Poručio je kako time kreće „konkretna financijska pomoć za male tvrtke, obitelji i borbu protiv nezaposlenosti“. 

Odluku europskih članica pozdravio je i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev koji je vodio pregovore s Grčkom o sporu oko imena i uveo državu u NATO savez. 

„Odluka je donesena! Sjeverna Makedonija otvara pregovore s Europskom unijom“, napisao je Zaev na istoj društvenoj mreži, proglasivši taj događaj „povijesnim u ovim teškim vremenima“. 

Sjevernomakedonski premijer je u listopadu zatražio prijevremene izbore,  nakon što se europske države nisu uspjele složiti o otvaranju pregovora što je smatrao golemom nepravdom za njegovu zemlju koja je ispunila uvjet promjene imena zbog kojeg ju je blokirala Grčka. Sada je poručio kako više „nema prepreka i uvjeta“.

„Europska komisija će implementirati pripreme, a prva međuvladina konferencija bit će održana što je prije moguće“, rekao je.