nastavlja se kriza

Čelnica Hong Konga prosvjednike nazvala 'pobunjenicima'

15.07.2019 u 11:19

Bionic
Reading

Čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je u ponedjeljak kako se prosvjednike odgovorne za posljednje sukobe s policijom može nazvati "pobunjenicima" te da podržava policiju koja se pridržava zakona i traži odgovorne.

Lam je situaciju komentirala u bolnici gdje su trojica policajaca na liječenju zbog ozljeda zadobivenih u nedjelju tijekom sukoba s prosvjednicima ogorčenima zbog kontroverznog zakona o izručenju.

Hong Kong su posljednjih mjesec dana potresli veliki i često nasilni ulični prosvjedi protiv uvođenja zakona o izručenju, čime su bivšu britansku koloniju doveli do jedne od najvećih političkih kriza otkako je vraćena pod vlast Kine 1997.

U nedjelju je poslijepodnevni prosvjedni marš, u kojemu su sudjelovali desetci tisuća ljudi, završio sukobom u shopping centru gdje su prosvjednici bacali kišobrane i plastične boce na policiju koja je uzvratila palicama i ispaljivanjem suzavaca.

Lam je rekla kako je više od deset policajaca ozlijeđeno u sukobima u nedjelju, a šestero ih je hospitalizirano.

"Zahvaljujem policiji na lojalnom i profesionalnom održavanju reda, no mnogo su pretrpjeli u napadima tih pobunjenika - možemo ih tako nazvati", poručila je.

Iz vladinog ureda za informiranje priopćili su kako je 28 ljudi, uključujući policajce, ozlijeđeno tijekom posljednjeg prosvjeda.

Šef policije Stephen Lo rekao je kasno u nedjelju kako je više od 40 ljudi uhićeno zbog optužbi za napade na policiju i nezakonito okupljanje.

Zakon o izručenju, koji je pokrenuo prosvjede, omogućio bi da osumnjičenici iz Hong Konga budu poslani u Kinu na suđenje čije sudove kontrolira vladajuća Komunistička partija.

Protivnici zakona tvrde kako bi uvođenje zakona naštetilo vladavini prava te zemlje i ugledu Hong Konga kao financijskog središta Azije.

  • +27
Prosvjed u Hong Kongu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Od početka lipnja, na ulice su izašle stotine tisuća prosvjednika.

Lam je sredinom lipnja zbog pritiska odgodila kontroverzni zakon, a potom ga prošlog tjedna proglasila "mrtvim", no njezini protivnici kažu kako će biti zadovoljni jedino formalnim povlačenjem zakona iz zakonodavnog postupka.

Prosvjednici su nedavno odlučili iskoristiti široko rašireno nezadovoljstvo kako bi privukli pažnju na niz drugih problema, uključujući relativan nedostatak demokracije i trgovine s kontinentalnom Kinom.

Iz Pekinga negiraju miješanje u politike Hong Konga, no mnogi građani zabrinuti su zbog smanjenja sloboda i sve jačem približavanju kontroli Kine.