je li moguće?

Čekali ste snijeg? Mjesečna prognoza kaže - ništa od toga, zima je gotova

22.01.2020 u 07:35

Bionic
Reading

Pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 01.03. i početka klimatološkog proljeća

Prema objavljenoj mjesečnoj prognozi ECMWF-a na stranicama EFFIS-a, zima u Europi je gotova! Naime, pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim tjednima do 01.03. i početka klimatološkog proljeća. Očekivano temperaturno odstupanje je zamjetno te najizraženije u Rusiji otkuda nam stižu pravi zimski prodori, pišu na Istrametu.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih fronti ili možda čak i ciklona koje mogu donijeti snijeg, no od velikih zimskih scenarija čini se da ne bude ništa. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje oborina od prosjeka, što znači nastavak dominacije tople anticiklone.

  • +7
Slab snijeg u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Znalci će svakako primijetiti i iznimno kompaktan polarni vrlog o čemu smo pisali još 05. siječnja. Globalna cirkulacija po očekivanju sezonskih prognoza tako je posložena da dio vrtloga konstantno zahvaća i Atlantik, što omogućuje stalno obnavljanje ciklona na tom području. U takvoj situaciji ozbiljniji zimski scenariji u Europi nisu izgledni do daljnjega. Možda tek na proljeće kada slijedi sezonsko slabljenje vrtloga, ali kome tada treba hladnoća i snijeg?