TKO ĆE SPASITI SELJAKE?

Čekaju da se rodi novi Matija Gubec

17.01.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Na današnjem okruglom stolu o budućnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, koji je organizirao HSS, prvi magistar ekološke poljoprivrede u Europi Darko Znaor poručio je kako se nada da će se među hrvatskim seljacima 'roditi novi Matija Gubec'', a među političarima 'novi Stipca Radić'

Na skupu na kojem je istaknuto kako je budućnost održivog razvoja Hrvatske u značajnoj mjeri ovisna o razvoju obiteljske poljoprivrede i obiteljskih gospodarstava, Znaor je upozorio da će najveći broj
sadašnjih obiteljskih gospodarstva nestati. Dio seljaka će jedva opstajati, boreći se poput Sizifa, dio njih će se specijalizirati u visokodohodovnu proizvodnju, a samo oni veliki moći će biti konkurentni, istaknuo je Znaor.

Za istinsku renesansu hrvatskih obiteljskih gospodarstava potrebna je reforma, na tragu onoga što je zagovarao Radić, rekao je Znaor koji je reformu sažeo u krilaticu s tri slova – 'REZ'. Slovo 'R' znači raspodjelu resursa, budući je sadašnja raspodjela zemljišnih resursa 'na rubu feudalnog načina poslovanja', slovo 'E' znači ekologizaciju, a slovo 'Z' znanje, zajedništvo i združivanje.


Predsjednik HSS- a i zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Hrg najavio je niz okruglih stolova diljem Hrvatske na kojima će HSS ukazati na mogućnost razvoja Hrvatske, smanjenja nezaposlenosti i očuvanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja 'iz dana u dan propadaju, a nitko im ne pomaže'.

Također je najavio pokretanje inicijative u Hrvatskom saboru da se na dnevni red stavi stanje u hrvatskoj poljoprivredi, s naglaskom na obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Optužio je ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu da se 'samo povremeno pojavi, kao krtica iz krtičnjaka, nešto kaže i nakon toga opet nestane'.

U medijima se jednom pojavi tvrdnja da je za poljoprivredu osigurano dosta novaca, drugi put da od toga nema ništa, a nitko u Hrvatskoj u stvari ne zna što nas očekuje, rekao je predsjednik HSS- a.
Hrg se također požalio novinarima da mu Predsjedništvo Sabora nije odobrilo održavanje okruglog stola u saborskim prostorijama, te je ustvrdio kako to 'pokazuje odnos aktualne vlasti prema hrvatskoj poljoprivredi'.