NUDE 100 KN PO DIONICI

Čateks želi kupiti grupa investitora iz Češke

19.02.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Za kupnju Čateksa, koji zadnjih godina posluje s gubicima, zanimanje je pokazala češka tvrtka SAFF s.r.o koja nudi 100 kuna po dionici nominalne vrijednosti 300 kuna. Katarini Kupec, predsjednici Nadzornog odbora ovog čakovečkog tekstilnog poduzeća koje je nedavno s MORH-om ugovorilo višemilijunski posao izrade vojničkih odora, malo poznata češka tvrtka dostavila je službenu neobvezujuću ponudu za otkup dionica od malih dioničara koji zajedno imaju blizu 60 posto od ukupno 246.201 redovnih dionica, gotovo devet posto je trezorskih, dok trećinu dionica drži MTČ Tvornica čarapa u stečaju

U ponudi, koja je objavljena na Zagrebačkoj burzi, češka tvrtka navodi da planira 'rast, razvoj i nove investicije i razvoj novih proizvoda poput projekta nano-tehnologije', odnosno 'proizvodnju zaštitnih materijala vrhunske kvalitete za različite kategorije zaštite i za različita zemljopisna područja'.

'Naš cilj, za koji vjerujemo da je ujedno i u vašem interesu, dugoročan je rast i razvoj Čateksa d.d. u svim pravcima: od prometa i dobiti do proizvodnih kapaciteta i radnih mjesta.(…) Za to su nam potrebni ljudi sa specifičnim iskustvom i znanjem koje imate. (…) Za nas odlazak radnika nije ušteda već gubitak resursa za rast i razvoj pa ako hoćete i zaradu, jednako tako to je i naš poraz jer tom djelatniku nismo osigurali posao, što znači da ni Čateksu d.d. nismo osigurali posao. To znači da u tom slučaju nema ni razvoja ni rasta ni dobiti. Budite uvjereni da mi znamo osigurati posao na otvorenom tržištu svijeta, znamo osigurati poticaje EU za razvojne projekte i znamo učiniti i djelatnike i vlasnike sretnima', navodi se u ponudi tvrtke osnovane 2003. godine u Pragu.

U tom kontekstu, kako se naglašava, svi se djelatnici Čateksa d.d. mogu osjećati sigurno jer će se poštivati svi propisi, ali neće se tolerirati neodgovoran odnos prema radnom mjestu i obavezama

'I što je najvažnije, razvoj u našem konceptu ne košta jer se sredstva već povlače iz EU fondova, a s Čateksom iznos sredstava i projekt kao takav može samo narasti. (…) Mi nismo tekstilci već investitori. Istina, stručnjaci smo u svojim branšama, prvenstveno ekonomiji, ali imamo svoje partnere, savjetnike i suradnike i u tekstilnoj branši. Imamo iskustva u vođenju proizvodnih pogona i znamo što možemo očekivati u operativnom i upravljačkom smislu', navodi se u ponudi koju u ime SAFF-a potpisuje direktor Florian Margan koji je, sudeći prema podacima iz čeških poslovnih registara, rođeni Ljubljančanin s adresom u Pragu.

SAFF je, kako naglašava, respektabilna tvrtka 'časnih namjera kojoj ni na koji način nije niti u interesu niti u cilju na spekulativan način pristupati Čateksu'.

'Znamo i da imamo namjeru kupiti društvo koje kontinuirano iskazuje gubitke u iznosima većim od deset milijuna kuna godišnje, a to očekujemo i u ovoj godini. Smatramo da je sanacija tog gubitka isto investicija u Čateks d.d., znamo da kupujemo visoko zaduženu tvrtku koja ne može servisirali kreditne obaveze, znamo da imamo namjeru kupiti društvo kojem iz godine u godinu pada vrijednost, znamo da kupujemo društvo koje osnovu svog temeljnog kapitala temelji na nekretninama koje je u današnje vrijeme umjetnost prodati i za trećinu realne cijene i na specifičnim strojevima kojih se jednako tako teško riješiti ako ne rade… Zato vjerujemo da je prijateljski ulazak u Čateks dugoročno pametan potez i za vas i za nas', zaključuje Margan koji malim dioničarima nudi 100 kn po dionici te isplatu u roku od osam dana od sklapanja kupoprodajnog ugovora.