PRIJETI MU SMRTNA KAZNA

Carnajev proglašen krivim za bombaški napad na Bostonski maraton

08.04.2015 u 22:10

Bionic
Reading

Savezna sudska porota u Bostonu proglasila je u srijedu Džohara Carnajeva krivim po svim točkama optužnice u slučaju bombaškog napada na Bostonski maraton 2013., što znači da bi mogao dobiti smrtnu kaznu, javljaju američki mediji.

Optužnica protiv Džohara Carnajeva (21) sadrži 30 točaka, uključujući korištenje oružja za masovno uništenje, a 17 od njih nosi moguću smrtnu kaznu.

Carnajev i njegov stariji brat, 26-godišnji Tamerlan koji je kasnije smrtno stradao u okršaju s policijom, postavili su dvije bombe kućne izrade na cilju Bostonskog maratona koje su ubile tri osobe, a 264 je ozlijeđeno.

Carnajev, musliman rođen u Kirgistanu koji je emigrirao s obitelji u SAD s osam godina, u srpnju 2013. izjasnio se pred sudom da nije kriv za zločin počinjen 15. travnja iste godine, najteži teroristički napad u SAD-u nakon 11. rujna 2001.

Suđenje je počelo 4. ožujka ove godine.

Nakon 11 sati vijećanja u dva dana porota, sastavljena od sedam žena i pet muškaraca, donijela je odluku o njegovoj krivnji, a sada sudski proces ulazi u drugu fazu u kojoj će ista porota odlučiti hoće li ga osuditi na smrtnu kaznu ili doživotni zatvor. Očekuje se da bi kazna mogla biti izrečena idućeg tjedna.