koronavirus

Capak otkrio što misli hoće li epidemija dopustiti putovanja na skijanje ove godine i koju bi on zemlju odabrao

02.09.2020 u 20:28

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je u srijedu zabilježeno čak 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Veći je broj umrlih i hospitaliziranih, strože mjere uvode se u sve više županija. Ponovno je aktivan broj 113 za upite o koronavirusu. Informacije građani mogu dobiti pozivom svaki dan od 8 do 21 sat.

Međutim, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je optimističan i najavlje pad broja novooboljelih već krajem ovog ili početkom idućem mjeseca.

Upotrebom matematičkog modela došli su do zaključka da bi se sredinom devetog mjeseca brojke trebale početi spuštati prema dolje. 'Prošli tjedan smo u ponedjeljak, utorak i srijedu imali više od 700 oboljelih, sad ovaj tjedan u iste dane imamo 610. I to pokazuje lagani trend pada', dodao je Capak u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Posljednjih dana povećan je broj testiranih osoba. 'Gledamo da se što više ljudi testira, da se dijagnositcira što više onih koji se vraćaju s ljetovanja, putovanja, prije njihova povratka u obitelji i na radna mjesta', objasnio je Capak.

Kaže da mogu mnogo više testirati nego je to slučaj sada. Maksimalni kapacitet ljudski i tehnički je oko 7000 trestova.

O tome tko i kada treba u samoizolaciju navodi da o tome odlučuju epidemiolozi. "Radi se o tome da epidemiolog treba, temeljem kriterija koji su propisani, odrediti što je bliski kontakt, a što nije. Ne postoji nulti rizik", kazao je i dodao da rizik ovisi o tome jesu li kontakti imali masku, je li netko masku skinuo ili je nije ni imao.

Tu je jako bitno uzeti pažljivu anamnezu o tome što se događalo.

Primorsko-goranska županija predložila je da se naprave tri stupnja - zeleni, žuti i crveni. Boje bi se određivale po novooboljelima na 100 tisuća stanovnika u posljednjih 14 dana.

'Načelno sam da se upotrijebe neki kriteriji, a brojke incidencija po županijama je uvijek čvrsti kriterij. Mislim da su te mjere malo prestroge jer brojke koje su izložili su prestroge. Prema današnjim brojkama bi samo jedna regija danas bila zelena, sve ostale županije bi bile žute, a crvenih bi bilo devet', objasnio je Capak.

Komunicirat će sa Stožerom Primorsko-goranske županije i vidjeti što se od toga može upotrijebiti. 'Tu je još jedan element, a to je da, kad bi upotrijebili te kriterije, to bi moralo biti puno šire, a ne samo za područje jedne županije", rekao je Capak.

O uplatama aranžmana za skijanje kaže kako misli da epidemiološka situacija, kakva je trenutna i kakva će biti kad krene sezona skijanja - neće dopuštati.

'Ja mislim da epidemiološka situacija, kakva je trenutna i kakva će biti kad počne sezona skijanja, neće dopuštati takve izlete i takve odlaske. Što se mene osobno tiče, ako ću ići na skijanje, onda ću ići u Slovačku koja ima bolju incidenciju nego Austrija', zaključio je Capak.