presica stožera

Ministar Božinović: Sigurno je da nećemo sve otvoriti 1. ožujka

22.02.2021 u 11:15

Bionic
Reading

Nastavlja se vrlo blag porast u odnosu na prethodne tjedne, imamo dva posto više novozaraženih u odnosu na protekli tjedan, kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera civilne zaštite. Prosječna 14-dnevna stopa incidencije u Hrvatskoj je 111,2 zaraženih na 100.000 stanovnika, najnižu ima Istarska, a najvišu Dubrovačko-neretvanska županija. Hrvatska je na trećem mjestu u EU; nižu incidenciju imaju samo Danska i Finska dok je najgora situacija u Češkoj

U posljednja 24 sata zabilježena su 72 nova slučaja zaraze te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2111. Među njima su 792 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata. Preminulo je 20 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 240.017 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5449 preminulo, a ukupno se oporavilo 232.457 osoba, od toga 312 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.267 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.306.694 osobe, od toga 2242 u posljednja 24 sata.

Odgovarajući na pitanja o cjepivu i kašnjenju Moderne, Capak je rekao da bi ovog tjedna Hrvatska trebala primiti 23.400 doza Pfizerova cjepiva, 16.800 Moderne (isporuka 25. veljače) i 52.658 AstraZenece. Od sada do kraja ožujka trebalo bi doći 508.630 doza cjepiva.

Na pitanje kako to da oni koji se cijepe AstraZenecom neće morati nositi maske, što je ranije najavio, Capak je odgovorio da je tip imuniteta koji štiti sluznicu od virusa drukčiji od onog koji se razvija nakon cijepljenja. Pretpostavka je zato bila, što proizvođači nisu provjeravali, da cjepivo štiti i od transmisije virusa preko sluznice, a prvo takvo istraživanje napravila je AstraZeneca i dokazala da njihovo cjepivo štiti i na taj način.

'Dali smo preporuku da se nastavi s ključnim epidemiološkim mjerama kao što je nošenje maske. Svi bi trebali nositi masku, učinkovitost niti jednog cjepiva nije 100 posto', rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je građane na preventivne preglede jer mnogi ljudi od straha da se ne zaraze izbjegavaju takve preglede u bolnicama.

  • +19
Konferencija za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Većina zdravstvenih ustanova poslala je izvješća o cijepljenjima preko reda, potvrdio je ministar.

Ustvrdio je da prema tim izvješćima nije bilo većih stručnih propusta pri provedbi cijepljenja, a postoje moralne i etičke dileme te očekuje da će se Hrvatska liječnička komora po potrebi 'uključiti u evaluaciju istih'. Zdravstvena inspekcija poslana je zasad samo u Dubrovnik, a Povjerenstvo će sva izvješća dodatno proučiti i tada će se utvrđivati razina odgovornosti.

Na dodatno novinarsko pitanje o tome što znači da nije bilo 'većih odstupanja', rekao je da nije cijepljen veći broj mlađih osoba bez komorbiditeta. Drugim riječima, ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bile starije osobe s komorbiditetima, kazao je Beroš.

Što sa slučajevima Boras i Burilović?

Na pitanje koliko je mlađih osoba bilo cijepljeno, rekao je da će taj broj biti moguće utvrditi. A što je s primjerima poput rektora Damira Borasa i predsjednika HGK Luke Burilovića?

'Ništa nije crno-bijelo. Postoje određene smjernice HZJZ-a za cijepljenje i one određuju prioritete. Svaki cjepitelj trebao bi se toga pridržavati. Treba utvrditi sve okolnosti cijepljenja navedenih osoba. Zatražit ćemo očitovanje svih ustanova, povjerenstvo će sve evaluirati i dat ćemo svoj sud. Legitiman je cilj cijepiti što više hrvatskih građana, a drugo je kada se cijepi mlađa osoba bez komorbiditeta', odgovorio je Beroš.

  • +7
Masovno cijepljenje u Međimurju Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Kada je riječ o sindikatu djelatnika saniteta, Beroš je rekao da je osnovana radna skupina i dogovoreno je povećanje koeficijenta, a izrada nove uredbe je u tijeku. Postoji procedura, potrebni su međuresorno usuglašavanje i javna rasprava.

O popuštanju mjera

Upitan za popuštanje mjera, ministar Davor Božinović rekao je da su počeli razgovori o tome.

'Epidemiološka situacija je dobra, Hrvatska je u samom vrhu zemalja kad govorimo o niskom broju incidencije u odnosu na 100.000 stanovnika. Od nas su bolje samo dvije zemlje, što govori o povoljnoj situaciji. Naravno da moramo nastaviti pratiti sve što se događa i u tom smislu razgovarat ćemo s resornim ministrima. Cilj nam je isti - da se što više toga normalizira, da se pokrene što više ekonomskih aktivnosti. Sigurno je da 1. ožujka nećemo otvoriti sve, ali mislim da ako se ovakvi trendovi nastave, mogućnost određenih popuštanja sigurno postoji', rekao je Božinović. Za svaku konkretnu lokalnu inicijativu odluku će donositi nacionalni stožer.

Božinović je dodao da je Hrvatska jedna od najotvorenijih država članica EU-a. 'Kad govorimo o restrikcijama, postoje one koje se odnose na djelatnosti koje su već otvorene. Čini mi se važnim reći da je naš model od prvog dana bio da budemo postupni i razumni sa zatvaranjem, pa tako i otvaranjem mjera', rekao je Božinović.

  • +45
Kafići diljem Hrvatske počeli prodavati kavu za van Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Nekoliko dana uoči godišnjice prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj 'ovo je trenutak u kojem bismo trebali postići novo obnovljeno uzajamno razumijevanje o ovoj pandemiji i to razumijevanje između različitih društvenih skupina'.

'Svi smo mi pogođeni i svi trpimo. Solidarnost bi se sada mogla i trebala sve više orijentirati na to da postajemo svjesni i rizika i problema koje ova epidemija donosi određenim skupinama stanovništva poput starijih ljudi, onih s kroničnim bolestima', kazao je Božinović.

Cijepljenje u Zagrebu

Upitan o blagom rastu broja zaraženih, Capak je rekao da se tu ne može govoriti o trendu. 'Možemo misliti da je oscilacija u broju ili govoriti o stagnaciji pada i da se plato izravnao. To ćemo vidjeti u sljedećih nekoliko dana. Možemo se nadati da je to blaga oscilacija nakon koje će brojke početi padati', kazao je Capak.

Cijepiti se može kod obiteljskog liječnika ili na punktovima. U Zagrebu je zbog velikog broja zdravstvenih djelatnika prelazak u 2. fazu malo kasnio, ali sad se prelazi na to i HZJZ je odlučio organizirati akcije cijepljenja na punktovima.

'Cijepit ćemo na Mihaljevcu, na Ksaverskoj cesti, pacijente s lista liječnika obiteljske medicine. Dolazit će cijeli dan i računamo da ćemo cijepiti do tisuću osoba', rekao je Capak.

  • +17
Cijepljenje u Karlovcu Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Po pitanju turističke sezone, rekao je da će se nastojati organizirati PCR testovi za strance prije nego se vrate svojim kućama.

O propalih 15 doza u Varaždinu, rekao je da detalje ne zna, ali zatražit će izvještaj o tome. Ministar Beroš rekao je da je to bilo u ranijoj fazi cijepljenja, kad je odaziv bio manji. U međuvremenu je izdan Postupnik koji regulira takve slučajeve s predviđenim back-up listama.

Govoreći o cjepivu, Capak je rekao da farmaceutska industrija daje čvrsta obećanja za isporuku navedenih doza iako zasad nije poznato na koliko možemo računati u drugom kvartalu.