komentirao i maske

Capak: Mislimo da su mjere dobre. Nažalost, ne drže ih se svi

20.08.2020 u 20:31

Bionic
Reading

Mislimo da su mjere dobre. Nažalost ne drže ih se svi, komentirao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekordan broj novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj

'Puno ljudi došlo je na obalu, sezona je iznad očekivanja. Masa mladih je na obali, a simptomi bolesti su nam povoljni, većina koji obole nemaju simptome pa se ponašala kao da se ništa ne događa i zabavljali su se i u noćnim klubovima i izvan, a sad kad se vraćaju na kontinent, ispada da su više pozitivni nego što je očekivano. Važno da ih uhvatimo što više pri povratku s tih rizičnih događaja i mjesta, izoliramo i stavimo kontakte u izolaciju', rekao je Krunoslav Capak, član Nacionalnog stožera civilne zaštite za Dnevnik Nove TV nakon sastanka Stožera s premijerom Andrejom Plenkovićem u Vladi gdje su razgovarali o brojkama novozaraženih koronavirusom.

Objašnjavajući zašto Hrvatska nema popis zemalja iz kojij bi bilo zabranjeno ući u zemlju, Capak je rekao kako su se kriteriji dogovarali prije sezone prema preporukama Europske unije koje su bile da se granice otvore prema zemljama slične epidemiološke situacije.

'U cilju nam je bilo pozvati što više građana EU-a u Hrvatsku', kazao je te istaknuo kako je većina europskih zemalja 'zelena prema Hrvatskoj'. No dodao je i kako 'intenzivno razmišljamo da stavimo neke zemlje na crvenu listu, s višom incidencijom zaraze od nas. Mi smo na sredini', kazao je.

Ističe i kako su kriteriji o broju zaraženih na 100.000 stanovnika relativni te je većina zemalja koje su nas stavile na 'crvene liste' te mjere donijela privremeno.

Na pitanje o novim maskama koje navodno uništavaju virus Capak odgovara da su dobili tu infomaciju te su njegovi asistenti pokušali pronaći literaturu, ali podataka o tome nema.

'Bitno je reći da je svaka takva zaštitna maska koja se deklarira da je virucidna treba proći ispitivanja. Za sada nemamo potvrdu i ne bih ih preporučio', kazao je Capak te dodao kako su od HALMED-a tražili informacije o tim maskama.