PREMIJER U ŽIVOM BLATU

Cameron: Ljevica precjenjuje moć Murdocha

21.07.2011 u 11:39

Bionic
Reading

Nade britanskog premijera Davida Camerona da će nakon jučerašnjeg nastupa u parlamentu okončati rastuće sumnje u njegove postupke u okviru skandala prisluškivanja telefona, nisu se ostvarile. Dapače - njegovo priznanje da je razgovarao s vodećim ljudima News Internationala, britanske podružnice medijskog carstva News Corp. u vlasništvu Ruperta Murdocha, o preuzimanju satelitske televizije BSkyB, dodalo je ulje na vatru

Cameron je u srijedu prvi put priznao da je razgovarao s direktorima News Internationala o njihovoj ponudi da u cijelosti preuzmu britanski satelitski provider BSkyB. Objasnio je da su razgovori bili 'primjereni' zato što nije prenio detalje razgovora jedinom političaru koji je nadležan za natječaj, ministru kulture Jeremyju Huntu.

Cameron je izrazio žaljenje, iako se nije ispričao, zbog odluke da zaposli Andyja Coulsona kao svog direktora za komunikacije. Rekao je da Coulsonu, uz naknadna saznanja, ne bi ponudio posao.

U izjavi koja je potrajala 139 minuta, Cameron je rekao parlamentarcima da mu je izuzetno žao zbog bijesa koji je izazvao.

'Staromodnih sam pogleda da su nevini onima kojima se ne dokaže krivnja, no ako se pokaže da mi se lagalo, to će biti trenutak za moju duboku ispriku', izjavio je Cameron.

Cameron citirao Rebekah Brooks

Vođa laburista Ed Miliband rekao je da je Cameron ignorirao čak pet upozorenja o Coulsonu prije nego što ga je zaposlio, uključujući i članak New York Times iz rujna 2010. zbog kojih su 'letjele glave' u Scotland Yardu, ali ne i u vladi.

Cameron je u više navrata pokušao izbjeći priznanje da je razgovarao s čelnicima News Internationala o preuzimanju BSkyB-a tijekom 26 sastanaka koje je održao s Murdochovim ljudima od parlamentarnih izbora.

Suočen s opetovanim pritiscima laburista, rekao je da nije imao nikakve neprimjerene razgovore o BSkyB-u.

Murdoch napustio Britaniju

Rupert Murdoch odletio je iz Britanije privatnim mlažnjakom, a njegovipodanici i dalje pokušavaju izbrisati znakove prikrivanja svojihnedjela. News Corporation raskinuo je sporazume o plaćanjunaknada privatnom istražitelju Glennu Mulcaireu te ovlastio odvjetnikeiz kuće Harbottle & Lewis da policiji iznesu detalje o pismu koje su2007. uputili parlamentarnom povjerenstvu za medije, zaključujući da suprisluškivanja telefona i sve nezakonite aktivnosti bili odgovornostjednog jedinog novinara.

Ponovio je rečenicu koju je prva izgovorila Rebekah Brooks, bivša direktorica News Internationala, kada je rekla da nije vodila nijedan razgovor koji se ne bi mogao ponoviti pred parlamentarnim povjerenstvom za medije.

Ministar kulture Hunt potvrdio je da je bilo razgovora između Camerona i Brooks. 'Razgovori koje je premijer vodio o BSkyB-u nevažni su jer sam ja bio taj koji je donosio odluku. Donosio sam je sam - ovdje nije u pitanju grupna odgovornost', rekao je Hunt.

Nešto kasnije, Cameronovi pomoćnici rekli su da premijer nije mogao spriječiti čelnike News Internationala da lobiraju tijekom sastanaka. Rekli su i da je tajnik kabineta, sir Gus O'Donnell, izjavio da tijekom tih razgovora nije prekršen ministarski pravilnik.

No Cameronovo priznanje da je vodio takve razgovore nedvojbeno su dali News Corpu tržišnu prednost u informiranju ministra kulture, piše Guardian.

'Nije se očistio'

Ministar kulture u sjeni, Ivan Lewis, napomenuo je da Cameron - unatoč tvrdnjama da je bio spreman odgovoriti na 'svako i na sva pitanja' - još uvijek nije pružio sve detalje o sastancima. 'Nije rekao kada su se oni dogodili i što o čemu su točno razgovarali. Cameron treba biti posve transparentan i očistiti se od optužbi. Dok to ne učini, ozbiljna pitanja o njegovoj prosudbi i dalje će se postavljati', rekao je Lewis.

Cameron je implicitno priznao da je bilo kakav ministarski upliv u natječaj problematičan. 'Trebamo biti iskreni: ponekad u ovoj zemlji, ljevica precjenjuje Murdochovu moć, a desnica prenaglašava lijeva nagnuća BBC-a. I jedni i drugi donekle imaju pravo, i nikad više ne bismo trebali dopustiti medijskoj grupi da postane previše moćna', rekao je Cameron.

Zamjenik premijera Nick Clegg u četvrtak održava prvu konferenciju za novinare posvećenu krizi, kako bi se iščupao iz kaše u koju bi mogao upasti zajedno s Cameronom.

Konzervativci se nadaju da će ljetna stanka i dovršetak sudske istrage o prisluškivanjima doprinijeti stišavanju skandala te da će se fokus javnosti prebaciti na krizu u eurozoni.

Posljednje Istraživanje Ipsos MORI pokazuje da Britanci imaju sve manje simpatija za Davida Camerona, a razina odobravanja njegova rada na najnižim je razinama otkad je preuzeo premijersku palicu te otkad je bio vođa oporbe 2007. godine.