SVJETSKI (NE)MIR

Cameron: Glupo je odustati od nuklearnog oružja

04.04.2013 u 13:53

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron ocijenio je u četvrtak kako bi bilo 'glupo' da Velika Britanija odustane od sredstava nuklearnog odvraćanje zbog prijetnji kakve dolaze iz Sjeverne Koreje i Irana

'Potrebno nam je nuklearno odvraćanje kao i prije šest desetljeća, kad se tadašnja vlada angažirala po tom pitanju', istaknuo je šef vlade u članku koji objavljuje Daily Telegraph.

'SSSR je nestao, ali nuklearna prijetnja ostaje', naglasio je on. 'U smislu nesigurnosti i opasnosti čak je i povećana'.

Iran nastavlja 'izazivati međunarodnu zajednicu' koja ga sumnjiči da se želi domoći atomskog oružja pod izlikom civilnog programa, piše Cameron. A sjevernokorejski režim, 'agresivan i potpuno nepredvidljiv', koji je upravo zaprijetio SAD-u, 'nedavno je proveo treći nuklearni pokus i mogao bi imati dovoljno nuklearna materijala za proizvodnju više od desetak komada nuklearnog oružja'.

'Može li netko ozbiljno misliti kako bi bilo mudro da Britanija, suočena s rastućom prijetnjom, napusti mogućnost nuklearnog odvraćanja?', pita Cameron, odbacujući odmah tu opciju kao 'glupu'.

Povod za Cameronov članak neslaganje je unutar vladajućoj koaliciji o budućem razvoju programa podmornica sposobnih za lansiranje projektila s nuklearnim bojnim glavama Trident. Postojećoj klasi britanskih nuklearnih podmornica Vanguard radni vijek završava od 2022. do 2028. godine i treba donijeti odluku o eventualnoj gradnji novih.