OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

Čak 400 tvrtki uzalud čeka Bandićevu pomoć

Bionic
Reading

Oko 400 tvrtki koje su se još sredinom ljeta prijavile za 20 milijuna kuna nepovratnih pomoći od Grada Zagreba morat će čekati sljedeću godinu da bi ih možda i ostvarile

Toliko ih je od 512 prijavljenih ispunilo sve potrebne kriterije za ostvarivanje pomoći, potvrdili su u Uredu za gospodarstvo. I odmah dodali da pomoći neće moći isplatiti ove godine.

Interventnim fondom ponajviše se htjelo pomoći ugroženoj proizvodno prerađivačkoj industriji koja je već izuzetno pogođena i trebala je subvencije što hitnije. Neisplata pomoći nema veze s neusvajanjem rebalansa zagrebačkog proračuna jer novac u njemu za navednu svrhu nije ni bio osiguran.

Poremećeni odnosi

Zbog tijeka događaja u kojem Bandićeva uprava kroz dva rebalansa nijepokušala osigurati obećana sredstva, upitno je hoće li se to napravitii u proračunu za 2010. godinu. Zagreb je u teškoj financijskoj ipolitičkoj situaciji, proračun će se donositi uz napetosti izmeđugradonačelnika i njegove stranke. 

Štoviše, upravo su sredstva za poticanje poduzetništva smanjena za 5,5 milijuna kuna. Natječaj je bio jedna od antirecesijskih mjera koje je gradonačelnik Milan Bandić predstavio u ožujku i po kojima se poduzetnicima i obrtnicima trebalo sliti 75 milijuna kuna.
Trebao se osnovati fond za subvenciju kamata za izvozne i razvojene programe te refinanciranje kamata postojećih nepovoljnih kredita. Sve to se neće dogoditi ove godine, nego tek ako se sredstva osiguraju u sljedećem proračunu.

Pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo neisplatu ove godine pravda tehničkim uvjetima iako je ljetos rekao da će se sredstva osigurati u ovogodišnjim rebalansima.

"Dobili smo izuzetno velik broj prijava i treba provjeriti sve podatke jer ne želim da postoje bilo kakve sumnje. Zato su one proslijeđene Kontrolnom uredu, a ako bude trebalo, određene će ići i na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. Tehnički je to nemoguće obaviti do kraja godine, pa će isplate pomoći biti predviđene u proračunu za sljedeću godinu", kaže Prežigalo.

Dodaje da je njegov ured obavio i pripreme za ostale fondove, pa se upravo pregovara s devet banaka oko usklađivanja uvjeta za fondove od 35 milijuna kuna, a refinanciranje nepovoljnih kamata obavljaju po pojedinačnim zahtjevima. Uskoro će biti raspisan i natječaj za izgled Obrtničkog centra, što je također bila jedna od antirecesijskih mjera. No ne kasne u Zagrebu samo usvojene antirecesijske mjere za gospodarstvo.

Još od 1. lipnja mlade obitelji su trebale imati subvencionirane kamate u visini jedan posto za kupnju stana, a novonezaposleni su od istog datuma trebali primati posebnu pomoć. Unatoč upozorenjima da se s tim kasni, resorni ured za socijalnu zaštitu nije osigurao ta sredstva.

Nije osnovan ni 20 mil. kuna težak fond za najbolje studente, fondovi za stipendiranje učenika lošijeg imovinskog statusa i osoba s poteškoćama, fondovi za povećanje informatičke pismenosti i slično.

Paket antirecesijskih mjera trebao je biti težak 200 milijuna kuna. Jedina provedena mjera je bila smanjivanje komunalnog doprinosa građevinarima za 10%. No Bandić se ipak hvali da je Zagreb prvi donio smjernice gospodarskog oporavka.