OBEĆANJE LUDOM RADOVANJE

Čak 400 tvrtki uzalud čeka Bandićevu pomoć

bandić

bandić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Oko 400 tvrtki koje su se još sredinom ljeta prijavile za 20 milijuna kuna nepovratnih pomoći od Grada Zagreba morat će čekati sljedeću godinu da bi ih možda i ostvarile

Toliko ih je od 512 prijavljenih ispunilo sve potrebne kriterije za ostvarivanje pomoći, potvrdili su u Uredu za gospodarstvo. I odmah dodali da pomoći neće moći isplatiti ove godine.

Interventnim fondom ponajviše se htjelo pomoći ugroženoj proizvodno prerađivačkoj industriji koja je već izuzetno pogođena i trebala je subvencije što hitnije. Neisplata pomoći nema veze s neusvajanjem rebalansa zagrebačkog proračuna jer novac u njemu za navednu svrhu nije ni bio osiguran.

Poremećeni odnosi

Zbog tijeka događaja u kojem Bandićeva uprava kroz dva rebalansa nijepokušala osigurati obećana sredstva, upitno je hoće li se to napravitii u proračunu za 2010. godinu. Zagreb je u teškoj financijskoj ipolitičkoj situaciji, proračun će se donositi uz napetosti izmeđugradonačelnika i njegove stranke. 

Štoviše, upravo su sredstva za poticanje poduzetništva smanjena za 5,5 milijuna kuna. Natječaj je bio jedna od antirecesijskih mjera koje je gradonačelnik Milan Bandić predstavio u ožujku i po kojima se poduzetnicima i obrtnicima trebalo sliti 75 milijuna kuna.
Trebao se osnovati fond za subvenciju kamata za izvozne i razvojene programe te refinanciranje kamata postojećih nepovoljnih kredita. Sve to se neće dogoditi ove godine, nego tek ako se sredstva osiguraju u sljedećem proračunu.

Pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo neisplatu ove godine pravda tehničkim uvjetima iako je ljetos rekao da će se sredstva osigurati u ovogodišnjim rebalansima.

"Dobili smo izuzetno velik broj prijava i treba provjeriti sve podatke jer ne želim da postoje bilo kakve sumnje. Zato su one proslijeđene Kontrolnom uredu, a ako bude trebalo, određene će ići i na Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja. Tehnički je to nemoguće obaviti do kraja godine, pa će isplate pomoći biti predviđene u proračunu za sljedeću godinu", kaže Prežigalo.

Dodaje da je njegov ured obavio i pripreme za ostale fondove, pa se upravo pregovara s devet banaka oko usklađivanja uvjeta za fondove od 35 milijuna kuna, a refinanciranje nepovoljnih kamata obavljaju po pojedinačnim zahtjevima. Uskoro će biti raspisan i natječaj za izgled Obrtničkog centra, što je također bila jedna od antirecesijskih mjera. No ne kasne u Zagrebu samo usvojene antirecesijske mjere za gospodarstvo.

Još od 1. lipnja mlade obitelji su trebale imati subvencionirane kamate u visini jedan posto za kupnju stana, a novonezaposleni su od istog datuma trebali primati posebnu pomoć. Unatoč upozorenjima da se s tim kasni, resorni ured za socijalnu zaštitu nije osigurao ta sredstva.

Nije osnovan ni 20 mil. kuna težak fond za najbolje studente, fondovi za stipendiranje učenika lošijeg imovinskog statusa i osoba s poteškoćama, fondovi za povećanje informatičke pismenosti i slično.

Paket antirecesijskih mjera trebao je biti težak 200 milijuna kuna. Jedina provedena mjera je bila smanjivanje komunalnog doprinosa građevinarima za 10%. No Bandić se ipak hvali da je Zagreb prvi donio smjernice gospodarskog oporavka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi