TKO JE KRIV ZA KRIVE PROCJENE?

Čačić za paniku oko oluje krivi Crometeo, oni traže javnu ispriku

13.08.2013 u 10:56

Bionic
Reading

Crometeo je na svojim stranicama objavio tekst u kojem traži javnu ispriku ravnatelja DHMZ-a Ivana Čačića. Naglašavaju da Crometeo nema veze s panikom koja je nastala oko najavljenog nevremena u petak

'Vrlo je pogrešno prenesena informacija DHMZ-a. Problem je u tome što mediji daju prostor Crometeu, a oni su samo zaljubljenici u meteorologiju. Bilo je to lažno alarmiranje nadrimeteorologa. Ovo je dobra prilika da se stane nakraj nadristruci', rekao je Čačić, dodajući da u ozbiljnim zemljama samo ovlaštene institucije mogu izdavati upozorenja. Tako, na primjer, u Južnoafričkoj Republici ide u zatvor svatko onaj koji bez ovlaštenja izdaje upozorenja, rekao je Čačić.


Crometeo je odgovorio kako Čačić očito nije upoznat s činjenicama i njihovim radom.' Jer da jest onda vjerujemo da ne bi onako teško optužio i izvrijeđao članove Crometeo tima koji jesu zaljubljenici u meteorologiju, ali se nikako ne mogu nazvati 'nadrimeteorolozima', niti onima koji 'lažno alarmiraju' javnost. Ili gospodin Čačić zaista misli da bi nas trebalo poslati u zatvor kao u Južnoafričkoj Republici?!', rekli su članovi Crometea.

Naglašavaju i da je što se tiče panike koja je nastala oko najavljenog nevremena u petak, Crometeo s tim nema nikakve veze, pišu 24sata. 'Crometeo tim nije niti jednom portalu, novinama, televiziji davao najave ili upozorenja vezane uz promjenu vremena. Objavili smo, kao što to činimo već skoro deset godina, tekstove na portalu kojima smo najavili dolazak frontalnog poremećaja i ciklone. Nakon toga smo pratili promjenu i izvještavali o meteorološkim događajima tog petka', kažu u Crometeu.

Tvrde i da je većina medija koji su prenijeli upozorenje o nadolazećem nevremenu, referencirala kao izvor informacije upravo Meteoalarm koji je servis DHMZ-a i kao takav relevantan za službeno upozoravanje stanovništva o nadolazećem nevremenu.