ULTIMATUM KOJI TO NIJE

Čačić se ipak povukao: Ostajemo u vladajućoj koaliciji, ali ako HDZ bude išao s Čehokom i Pataftom, raskidamo... Plenkoviću rade o glavi!

03.06.2021 u 12:13

Bionic
Reading

Radimir Čačić je u četvrtak komentirao činjenicu da je zastupnica njegove Narodne stranke - Reformista bila suzdržana u glasovanju o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu, te dodao da i dalje ostaju dio vladajuće većine

'Ovog trenutka smo mi još uvijek dio vladajuće koalicije, vrlo brzo ćemo definirati poziciju za daljnji rad... O lokalnim izborima smo obavili razgovor prije kampanje. Ja sam Plenkoviću rekao da uopće ne smatram da je to točka u kojoj može doći do problema. Imali smo dva ciklusa izbora, nije bilo nikakvih problema. Na nacionalnoj razini prihvaćamo Plenkovića, na regionalnoj razini i niže, na sjeveru smo jasni. Reformisti – da, HDZ – ne. Nismo išli osobno na Stričaka da to ne bude nepristojno. No što je HDZ učinio? HDZ je prekršio dogovor na način da je poslao poruku putem svog kandidata za gradonačelnika 'ne glasajte za Čačića, on je HDZ-ov žetončić, on surađuje s nama'. Upozoravao sam na to i tijekom kampanje. HDZ je pobrkao razine, oni su spojili razine', rekao je Čačić.

Što se tiče koalicija na lokalnoj razini, a u pitanje je formiranje većine u Varaždinu, Čačić je rekao da Reformisti imaju problem s ljudima koji su u kampanji imali optužene kriminalce i onima koji su i danas pod optužnicama. 'Tu prvenstveno mislim na Čehoka i Pataftu', rekao je Čačić te dodao: 'Još prije završetka izbora smo rekli da ako HDZ ide s njima, mi nipošto ne možemo s HDZ-om. Ako se to dogodi, raskidamo s HDZ-om na svim razinama'.

Izborni stožer Reformista Radimira Čačića Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak / CROPIX

Kaže da ovo nije nikakav ultimatum Andreju Plenkoviću.

'Njemu je to potpuno jasno. Ovo je jasan stav. Sve što sam rekao, rečeno je već ranije, naša deklaracija o nultoj toleranciji je potpisana prije mjesec dana. Došli smo do trenutka kad su potpuno jasne. Moje duboko uvjerenje je da Plenkoviću rade o glavi i sigurno nisu za njega', rekao je Čačić, a na pitanje tko točno odgovorio je: 'I na sjeveru ima takvih, svugdje ih ima, i na jugu, i na sjeveru i na istoku. Svi mi to dobro znamo', rekao je Čačić.

Na pitanje jesu li to ljudi s vrha HDZ-a ili neki bivši? 'I jedni i drugi', odgovorio je Čačić te pojasnio zašto podržava Plenkovića: 'Do sada, Plenković je najbliži europskom standardu od svega što je HDZ imao. I Jadranka Kosor imala je takve standarde, ali nije bila u takvoj poziciji', zaključio je.