BORBA ZA TREĆU IZBORNU JEDINICU

Čačić: S Karamarkom očekujem fer utakmicu

17.10.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Ishod prijevremenih izbora za varaždinskoga gradonačelnika za nas je očekivan, ističe Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, osvrćući se rezultate nedjeljnih izbora u Varaždinu

Od 15.651 osobe koja je glasovala, gotovo 44 posto dobili su Goran Habuš, kandidat za gradonačelnika koalicije HNS-a, SDP-a i HSU-a, odnosno njegovi kandidati za zamjenike gradonačelnika Natalija Martinčević i Vjeran Radelić.

'Ankete su pokazivale rezultat upravo ovaj koji smo ostvarile. Doduše, Horvat je podbacio u odnosu na rezultate anketa, dok su ostala dvojica kandidata dobila nešto više. Očigledno je da su građani Varaždina tijekom kampanje koja je trajala između ankete i izbora dodatno pojačali stav da im je dosta postojeće vladajuće strukture u Varaždinu i dosadašnjem načinu upravljanja gradom', veli Čačić.

Da Varaždinci traže promjene, Čačić vidi i u tome da je kandidat Kukuriku koalicije zajedno s Miljenkom Ernoićem i Ladislavom Ilčićem, otpala dva kandidata koji su također željela radikalni odmak, osvojio gotovo 80 posto glasova, dok je jedini kandidat kontinuiteta Zlatko Horvat dobio 23 posto glasova.

'Budući da su i ova dva kandidata slala iste ili vrlo slične poruke, očekujem okupljanje svih tih glasova oko Habuša u drugom krugu i njegovu uvjerljivu pobjedu u drugom krugu kroz dva tjedna', ocjenjuje čelnik narodnjaka. Skora pobjeda kandidata Kukuriku koalicije u Varaždinu, koja je za Čačića neupitna, znak su i promjena na nacionalnoj razini.

'Prijevremeni izbori u Varaždinu i parlamentarni izbori nisu isti izbori. Na lokalnoj razini se puno snažnije prepoznaju lokalni kandidati, njihove obiteljske veze, povijest i tome slično, a manje programske poruke. Međutim, gotovo sam siguran je da će na parlamentarnim izborima građani Varaždina glasovati onako kako će završiti drugi krug prijevremenih izbora. To znači između 60 i 70 posto za Kukuriku koaliciju', najavljuje predsjednik HNS-a.

U III. izbornoj jedinici, gdje će biti nositelj liste Kukuriku koalicije, Čačiću HDZ suprotstavlja Tomislava Karamarka, ministra unutarnjih poslova.

'Zadovoljan sam s ovakvim odabirom gospođe Kosor. Znate da svaki grad, svako mjesto ili regija, cijeni svoje ljude, osobe koje poznaje i koje žive u njihovoj sredini. To je logično i prirodno te tako glasaju. Gospodin Karamarko je osoba koja objektivno nema ni političke ni osobne veze s izbornom jedinicom u kojoj će sudjelovati na izborima. Naravno, pomoći će mu Jarnjak koji će biti, u to ne treba sumnjati, drugi na listi HDZ-a, što je jedna zanimljiva sprega. Kako bilo, očekujem jednu fer i korektnu utakmicu u izbornoj jedinici u kojoj smo dosada imali devet zastupnika, a oni četiri. Mislim da ćemo mi porasti, i to da ćemo desetog sigurno dobiti, a za jedanaestog ćemo se boriti. Nasuprot tome, oni će se boriti za zadržavanje postojećeg, ali će vjerojatnije se teško boriti za trećega. Jednostavno, puno toga se dogodilo od proteklih parlamentarnih izbora, što nije bilo dobro za ovu zemlju i što ne može ostati bez posljedica za HDZ', smatra Čačić.