NENAD ZAKOŠEK, DEKAN FPZ-a

'Čačić je poslao pravu poruku, treba mu poniznosti'

02.04.2012 u 16:30

Bionic
Reading

Dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti prof. dr. Nenad Zakošek u razgovoru za Vjesnik je, povodom 100 dana nove vlade, istaknuo da dosadašnji rad Vlade zaslužuje diferenciranu ocjenu, budući da, prema njegovom mišljenju, ima dobrih odluka i poteza, ali i negativnih pojava koje izazivaju razočarenje. Zakošek je pohvalio Čačića jer je javnosti poslao pravu poruku: nema više života na kredit, nema socijalizacije gubitaka, dosta je rentijerskog mentaliteta i klijentelističkih beneficija, iz krize nas može izvući samo sinergija javnog i privatnog sektora

'U mnogim ministarskim resorima jednostavno još nije vidljivo što ministri rade, odnosno javnosti nisu predstavljene programske smjernice koje ministri kane slijediti. Što se tiče očekivanja građana, treba podsjetiti na to da je izborna pobjeda Kukuriku koalicije bila prvenstveno rezultat neuspjeha i potpunog gubitka legitimnosti vlade Jadranke Kosor', kazao je u razgovoru za Vjesnik dekan Fakulteta političkih znanosti.

Prestati s političkim kadroviranjem!

Od negativnih poteza Zakošek je izdvojio političko kadroviranje u ministarstvima i pokušaje da se to opravda u javnosti. 'Neupitno je da svaka vlada i ministri imaju pravo sa sobom dovesti najužu ekipu pomoćnika s kojima trebaju ostvariti svoj program. No sasvim je nešto drugo širenje političkih imenovanja na niže razine ili ideja da se članovi nadzornih odbora javnih poduzeća imenuju bez natječaja. Već smo 20 godina u Hrvatskoj svjedoci partitokratske okupacije javnih institucija, činjenice da je ispravna stranačka knjižica važnija od znanja i kompetencija. Krajnje je vrijeme da se politička imenovanja odvoje od personalne politike u ministarstvima i javnom sektoru te da se urede transparentni kriteriji i procedure za dolazak na te položaje. Građani to očekuju od Vlade', zaključio je profesor Nenad Zakošek.

Zakošek navodi da su očekivanja od vlade Zorana Milanovića izrazito su velika, pri čemu su građani spremni i na odricanja i tegobe uvjeri li ih se da je to preduvjet zaokreta na bolje. 'Ta očekivanja građana Vlada treba shvatiti ozbiljno, dakako ne kao potrebu da održava svoju popularnost u anketnim ispitivanjima, nego kao demokratsku odgovornost prema onima koji su joj dali mandat', rekao je.

Pojasnio je i da se Vlada ne treba osvrtati na mjerenja popularnosti. 'Ako je nešto loša politika, onda je to vladanje u skladu s rezultatima ispitivanja javnog mišljenja, pa stoga pozdravljam stav premijera Milanovića da se neće osvrtati na pokazatelje popularnosti', napomenuo je profesor Zakošek.

Zakošek je istaknuo da, za razliku od mnogih drugih komentatora, smatra da je – u javnosti izrazito nepopularni - ministar Radimir Čačić javnosti poslao vrlo jasno poslao pravu poruku: nema više života na kredit, nema socijalizacije gubitaka, dosta je rentijerskog mentaliteta i klijentelističkih beneficija, iz krize nas može izvući samo sinergija javnog i privatnog sektora. 'Ono što smatram njegovim nedostatkom jest svojevrsni tehnokratski prezir prema demokratskoj proceduri, uključujući parlamentarnu debatu i demokratsku javnu raspravu, dakle ono što mu se često spočitava kao bahatost. I najuspješniji ministar trebao bi manifestirati određeno poštovanje i poniznost prema građanima, to je bitan element demokratske političke kulture', smatra Zakošek.

Na temelju nekih informacija kojima raspolaže kao pozitivne primjere iz Milanovićeve vlade istaknuo je ministra uprave Arsena Bauka, budući da on priprema važnu reformu izbornoga zakonodavstva koja bi napokon trebala unijeti reda u popise birača i općenito evidenciju prebivališta. Pohvalio je i ministricu kulture Andreu Zlatar-Violić, koja priprema reformu strukturnih zakona u području kulture, uključujući i one koji uređuju našu medijsku scenu.

'Izdvojio bih kao pozitivan potez i ponašanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine u srazu sa seljačkim prosvjednicima. Odbio je nastaviti HSS-ovu i HDZ-ovu politiku podilaženja seljacima te tako na simboličkoj razini izvojevao pobjedu. To smatram gotovo jednako važnim zaokretom kao i činjenicu da prvi put u 20 godina usvajamo manji proračun nego u prethodnoj godini', ocijenio je Zakošek.