KEMIJANJE U SABORU

Čačić: Glasat ću za smjenu Oreškovića samo ako...

08.06.2016 u 12:52

Bionic
Reading

Raspuštanje Sabora ili opoziv premijera Tihomira Oreškovića - dvije su opcije o kojima moraju razmisliti svi saborski zastupnici. Na koju će se stranu prikloniti, neki od njih pojasnili su novinarima u Saboru

Šef Reformista Radimir Čačić kazao je da će glasati za raspuštanje Sabora, a nepovjerenje premijeru Oreškoviću izglasat će jedino ako HDZ-ovi ministri daju ostavke.

Šanse za nove izbore su, kaže, 90:10, no kontakata ima i što se tiče preslagivanja.

'Glasat ćemo za raspuštanje Sabora. Glasat ćemo za nepovjerenje Oreškoviću ako HDZ-ovi ministri daju ostavke. Politički i ljudski potpuno je neprimjereno fokusirati odgovornost za nerad i nepostojanje ove Vlade na Oreškovića, to jednostavno nije istina. Preslagivanje je naravno i lijevo i desno i u sredini - svi kontaktiraju sa svima pa indirektno ili direktno i s nama. Mi smo po definiciji stranka centra i lijevog centra, to su naše sklonosti. A što će se dešavati u ovoj kući, to nitko ne zna', poručio je Čačić.

O opcijama se oglasio i HSU-ov Silvano Hrelja. 'Imamo 76 ruku za opoziv Karamarka, a oni nemaju 76 za opoziv Oreškovića. Za raspuštanje Sabora ja ću glasati za sve što se dogovorimo u okviru koalicije Hrvatska raste i tu nema prijepora', rekao je Hrelja.

Što se tiče HNS-a, oni će podržati prijedlog Laburista da Sabor ide u samoraspuštanje.

'Vlada se cijelo vrijeme ponaša kao da je vlada neke druge zemlje. Imamo premijera kojem je trebalo tri sata da odluči da bude premijer, a po svemu sudeći, treba mu barem 30 dana da odluči da ne bude premijer. Nije sramota reći 'ne znam', to je dobro, i slušati one koji znaju. Međutim, ne treba voditi ovu zemlju dalje u agoniju. Tu agoniju treba završiti i ponašati se u skladu s realnošću i ići na izbore. Zdrava pamet govori da ovako ne može dalje. Govore o reformama, a ja sam vidjela dvije reforme - ukidanje ureda bivšeg predsjednika i ukidanje pečata. Samo je pitanje očite treće reforme - ukidanja ove Vlade', poručila je Anka Mrak Taritaš.