OPAKA REFERENCA

Butković postavio bivšeg šefa SOA-e za prisluškivanje na čelo Odašiljača i veza

14.06.2016 u 12:59

Bionic
Reading

Smjene koje je početkom mjeseca u Upravama HŽ Infrastrukture, Hrvatskim autocestama (HAC), Hrvatskim cestama (HC) te Odašiljačima i vezama (OiV) obavio resorni ministar Oleg Butković izazvala je brojene reakcije. I dok je poznato tko je sve preuzeo HŽ Infrastrukturu, HAC i HC vijest o tome tko je preuzeo OiV nije objavljena. No kako tportal doznaje, šef OiV-a postao je Mate Botica koji je do siječnja 2013. bio v. d. šefa Operativnog centra za nadzor telekomunikacija kada ga je naslijedila Irena Peharda

Je li Mate Botica nakon toga i dalje bio Sigurnosno-obavještajnom sustavu ili je radio nešto drugo, nije poznato.

O Botici koji će upravljati OiV-om javnost malo zna. Kako je svojedobno pisao Večernji list,na čelo OTC-a doveo ga je  Tomislav Karamarko, a dok je on bio na čelu OTC-a novinarima nije odgovarano ni na najbanalnija pitanja poput koliko su novih automobila nabavili i koliko su ih platili jer je to državna tajna. Iako se 2013. pisalo da ga je policija privela, ispitivala i pretresala mu stan zbog nezakonitog curenja informacija, on je to demantirao.

U pokušaju da nešto više doznamo o Botici kontaktirali smo OiV i zatražili da nam dostave njegov životopis, ali do zaključenja teksta zatražene podatke nismo dobili. A bilo bi zanimljivo doznati koje je struke, ima li menadžerskog iskustva, jer OiV vrti oko 230 milijuna godišnje i ima 288 zaposlenih.

Stoga smo kontaktirali Antu Plazonića, zamjenika Nadzornog odbora OiV-a koji nam nije znao reći što piše u Botičinom CV-u. Tek je kratko poručio da ne zna koje je struke i da će se sve sigurno znati za koji dan.
Odluku o promjenama na čelnim pozicijama javnih poduzeća donijela je skupština društva, odnosno sam ministar Butković što se do sada nije događalo, aupitno je ima li za to uporišta u Vladinoj Uredbi o kriterijima za postupak odabira i imenovanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku, Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Hrvatske te Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

Prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa, Vlada je ta koja glavnoj skupštini, u ovom slučaju ministru pomorstva, prometa i infrastrukture, predlaže članove upravnih tijela i nadzornih odbora trgovačkih društava u kojima država ima dionice ili udjele u vlasništvu.

Kako je Butković sve obavio na svoju ruku, to objašnjava zašto imenovanja nisu ni stigla na Vladu.

Prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Hrvatske, 'Povjerenstvo Vlade RH za upravljanje strateškim trgovačkim društvima predlaže Vladi kandidate za članove i predsjednike uprava trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH i predlaganje kandidata za predsjednike nadzornih odbora trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa za RH'.

Je li se to se Povjerenstvo u mandatu aktualne Vlade sastalo, upitno je, a sudeći prema podacima sa stranica Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) – nije.

Sam Butković prije nekoliko dana u Novom listu kazao je da je bio prisiljen napraviti smjene, ali ne zato što je htio nego zato što je morao, jer su nekim nadzornim odborima i upravama istekli mandati, neki su pred istekom mandata, a neki su dali ostavke. Međutim, kada je RTL kontaktirao dio bivših čelnika, ispalo je suprotno Butkovićevim tvrdnjama. Iz OiV-a su dobili priopćenje u kojem je stajalo: Danas opozvanim članovima Uprave mandati nisu bili istekli, istekli bi tek za godinu i više dana.

Zbog smjena, saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin prijavio je Butkovića Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa smatrajući da je postupio mimo propisa jer je odluku o smjeni mogao donijeti samo na prijedlog Vlade.