IZVJESTAN STEČAJ

Pljuska Goranu Mariću, Talijani odustali od Cimosa

20.02.2017 u 16:35

Bionic
Reading

Talijanski fond Palladio Finanziaria odnosno njegova tvrtka TCH Cogeme odustao je od kupnje Cimosa, pišu slovenski mediji. Talijani su se povukli jer nisu zadovoljni s dogovorom između Cimosa i hrvatske Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB)

Hladan je to tuš za 4000 radnika, od kojih je više od 1.200 u Hrvatskoj, jer bez svježeg kapitala i novog vlasnika tvrtka sigurno ide u stečaj.

U pregovorima hrvatske i slovenske strane za Talijane sporna je bila obaveza zadržavanja svih radnika mjesta u Cimosovim pogonima u Buzetu, Roču i Labinu.

Veliki je ovo udarac i za ministra državne imovine Gorana Marića koji je vodio pregovore sa Slovencima. On je bio uvjeren kako je blizu rješenja problema starog 21 godinu i spašavanja radnika od otkaza.

Podsjetimo, DAB je od Cimosa potraživao 20 milijuna eura (sa zateznim kamatama 50 milijuna eura) u ime kredita koji je Cimos 90-ih dobio od Riječke banke.

Temeljna je djelatnost Cimosa proizvodnja dijelova za automobilsku industriju. Hrvatska podružnica P.P.C. ima godišnje prihode od pola milijarde kuna.