RADNI POSJET

Butković najavio više od 300 milijuna kuna ulaganja u novu prometnu infrastrukturu u Slavonskom Brodu

31.05.2017 u 17:36

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je za radnog posjeta Brodsko-posavskoj županiji najavio više od 300 milijuna kuna ulaganja u novu prometnu infrastrukturu u Slavonskom Brodu, a prvi natječaj za posao vrijedan 15 milijuna kuna bit će raspisan u lipnju

Tijekom posjeta ministar Butković je obišao područje Luke Slavonski Brod, te najavio ulaganja u lučku infrastrukturu i uređenje plovnog puta na rijeci Savi.

'Oba projekta prijavljena su CEF-u (EU fond za promet, energetiku i digitanu tehnologiju) i idu dobro. Projekt izgradnje infrastrukture u Luci vrijedan je 176 milijuna kuna. Odluku CEF-a očekujemo u lipnju ili srpnju nakon toga Lučka uprava može krenuti s raspisivanjem natječaja', rekao je Butković dodajući da je ministarstvo krenulo u ulaganje u infrastrukturu riječnih luka što nije činjeno prošlih 20 godina.

Ravnatelj Lučke uprave Marijan Jurić je rekao da je 'konačno  nađen zajednički jezik s ministarstvom i Vladom kroz projekt Slavonija.

'U prvoj fazi kreće se s kontejnerskim terminalom za koji očekujemo da će se u slijedećih 45 dana i otvoriti', najavio je Jurić.

Podsjetio je i  na projekt elektrane na zemni plin koju u području Luke Slavonski Brod planira graditi tvrtka Crodux. Ista tvrtka planira i gradnju tvornice etanola, te skladišta naftnih derivata. Prema Jurićevim riječima, Croduxov projekt termoelektrane u međuvremenu je preprojektiran s 500 MW na dva bloka po 200 MW.

U vezi s ulaganjem u uređenje plovnog puta na Savi Jurić je rekao da će takva investicija omogućiti promet od 2,5 milijuna tona. Podloga za procjene su mu upiti tvrtki iz metalskog sektora, očekivani promet u kontejnerskom terminalu, te najave transporta koje predviđa Crodux.

Ministar Butković obišao je i trasu budućeg gradilišta brze ceste kroz Slavonski Brod. Investicija je vrijedna 30 milijuna kuna, a prva faza gradnje počinje u lipnju. Ministar je najavio  da će u sljedeće dvije godine u cestovnu prometnu infrastrukturu u Slavonskom Brodu biti investirano 100 milijuna kuna.