potres na banovini

[FOTO/VIDEO] Butković najavio sanaciju cesta i pohvalio Hrvatski Telekom za brzu uspostavu usluge: Radi se na pojačavanju signala u ruralnim i pograničnim područjima

05.01.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obilazi prometnu infrastrukturu na potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslovačkoj županiji

U pratnji župana Ive Žinića i načelnika Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije Romana Rosavca obišli su Željeznički kolodvor Sisak. Osim državnih cesta, oštećenja su pretrpjela i županijske, odnosno lokalne i nerazvrstane ceste kao i preostala prometna infrastruktura među kojima se ističe Željeznički kolodvor Sisak te most u Brestu.

'HAC je odmah ukinuo plaćanje cestarine prema Sisku i obrnuto. Basplatan je i željeznički prijevoz za sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije kao i za sve koje donose pomoć u županiju. Hrvatske ceste su odmah izašle na teren kako bi procijenili štetu. Prvo detaljno izvješće pokazuje da je ukupna šteta na infrastrukturi oko 70 milijuna kuna. Sanacija će hitno krenuti', kazao je ministar Butković, javlja HRT.

Butković je kazao da će javna nabava u svrhu sanacije hitno će krenuti kao i sanacija svih državnih i županijskih cesta.

'Zasad ne znamo kolika je šteta na lokalnim cestama, ali radi se i na tome', poručio je Butković.

Ministar je pohvalio sve teleoperatere koji su brzo nakon potresa uspostavili signal i pojačali bežični internet. Posebno je pohvalio Hrvatski Telekom.

Video:

Video: Edina Zuko/PIXSELL

'Sada se radi na tome, dodao je da teleoperatori pojačaju signal u ruralnim i pograničnim područjima', kazao je Butković.

Ministar je rekao i da je znatno oštećenu zgrada kolodvora u Sisku, koja je kulturno dobro, HŽ infrastruktura pregledala kao i kompletnu prugu prema Sisku.

  • +2
Sisak: Ministar Butković obišao Željeznički kolodvor i zgradu lučke uprave Izvor: Pixsell / Autor: Edina Zuko/PIXSELL

'Zgrada željezničkog kolodvora u Sisku, koju smo sada obišli, je znatno oštećena. U ingerenciji je Ministarstva kulture jer je zaštićena, ali sve funkcionira, ljudi mogu slobodno prometovati dok obnova ne krene', naveo je.

Nakon Siska ministar Butković odlazi u Petrinju, a obići će i most u Brestu s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.