NAKON NAJAVE ISTRAGE

Sisački župan Žinić se brani: Ni jedna kuća obnovljena nakon rata nije srušena! Ponosan sam što sam sudjelovao u obnovi

05.01.2021 u 10:40

Bionic
Reading

Sisačko-moslovački župan Ivo Žinić je ponosan na sudjelovanje u projektu obnove ratom oštećenih kuća na tom području krajem devedesetih.

'Obnova koja je trajala od 1995. do 2010. jedan je od najvećih projekata hrvatske države, 150 tisuća obiteljskih kuća je obnovljeno. Prema podacima statičara nijedna novoobnovljena obiteljska kuća nakon rata nije srušena. Ima oštećenja i smatram da su napravljene prema tadašnjim standardima. Ima oštećenih kuća, ali nijedna nije srušena, informacije da su se te kuće srušile, nije istina, obnovljene su po tadašnjim standardima', kazao je Žinić u utorak, javlja N1.

Župan je kazao i da je sustav obnove uključivao na stotine stručnjaka, a samo ministarstvo je bilo koodrinator. Provedbu, nadzor i sve ostalo, dodaje, su provodile hrvatske tvrtke.

'To je jedan od najboljih sustava. Kao glavni inženjer moja uloga je bila koordinativna, ponosan sam na to vrijeme, ovog trena oštećene kuće koje se nisu srušile, da su bile loše izgrađene, srušile bi se. Graditeljstvo je postupak, to nije dolazak na izlet, prati se gradnja. Obnova je izvedena sukladno svim regulativama koje su bile na snazi', istaknuo je Žinić.

Na ponovljeno pitanje da su novinari svjedočili kućama, tada obnovljenima, u kojima se sad ne može živjeti, rekao je: 'Ima oštećenih kuća, no većina nema oštećenja. I od mog oca je kuća oštećena. Je li župan Žinić odgovoran za potres? I ja živim u ovoj situaciji, ne živim u Zagrebu.'

Komentirao je i priopćenje DORH-a koje je na svojim stranicama u ponedjeljak objavilo da će USKOK zatražiti provođenje kriminalističkog istraživanja o gradnji u sklopu obnove

Smatra da je najava DORH-a, da će USKOK zatražiti provođenje istrage o obnovi kuća nakon Domovinskog rata, a koje su stradale u nedavnom potresu na području Banovine, preuranjena.

'Po izjavama stručnjaka sinoć u razgovoru sam doznao da nijedna obnovljena kuća, nakon rata, nije srušena. Kuća ima oštećenja tako da se ne može koristiti, ali nije se srušila. Pozivam DORH da utvrdi ima li tu odgovornosti. Sva dokumentacija je u Državnom središnjem uredu za svaki objekt. Ponosan sam što sam sudjelovao u obnovi obiteljskih kuća', zaključio je župan.