ODBACIO KRITIKE

[VIDEO] Butković: Mjere idu široko, ministar financija radi na registru kućanstava

13.03.2023 u 19:35

Bionic
Reading

Potpredsjednik HDZ-a i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je u ponedjeljak da su predložene mjere pomoći građanima i gospodarstvu sveobuhvatne i idu vrlo široko i kapilarno se spuštaju prema gospodarstvu i građanima poručivši kako ne stoje oporbene kritike na njih

"Ne mogu se složiti s time. Bile su pogođene i dosadašnje mjere koje su bile na snazi", rekao je Butković nakon šireg Predsjedništva HDZ-a zamoljen za komentar kritike oporbe koja, među inim, tvrdi da mjere neće smanjiti inflaciju na prosjek zemalja EU-a te da Vlada nije sposobna kategorizirati kućanstva na način da se veće subvencije daju onima koji imaju najmanje prihode.

Osvrćući se na cijene struje i plina u Zagrebu, kazao je da su od drugih gradova u EU jedino u Budimpešti cijene energenata manje nego u Zagrebu. Stoga, poručio je, ne stoje oporbene kritike upućene na taj paket mjera. Istaknuo je da su mjerama razgraničili potrošnju vezanu uz sama kućanstva, pa je tako do 2500 kilovatsati (kWh) cijena bila 59 eura, a oni koji troše iznad plaćali su 88 eura. Naveo je i da da najmanje struje troše u prosjeku građani koji nisu poduzetnici i nemaju dodatne aktivnosti.

"Mjere su sveobuhvatne, one idu vrlo široko i kapilarno se spuštaju prema gospodarstvu i građanima. I ciljano, uključujući i socijalne kategorije, kompletno poduzetništvo i pojedine grane gospodarstva", kazao je Butković. Dodao je kako ostaju na snazi i mjere za građane što se tiče struje, plina i toplinske energije.

Ministarstvo financija radi na registru kućanstava

Butković je izvijestio da su na užem i širem Predsjedništvu dobili jednoglasnu potporu da se mjere pomoći građanima i gospodarstvu ovog tjedna prihvate na Vladi i u Hrvatskom saboru. Poručio je i kako će donijeti snažan, sveobuhvatan paket mjera koji će pomoći građanima i gospodarstvu da prebrode krizu koja je još uvijek prisutna, no koja polako jenjava.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Podsjetio je kako se mjere donose na godinu dana, osim struje na šest mjeseci. Tako će, za tih pola godine vidjeti što će se događati na tržištu električne energije, dodao je.

Na novinarski upit je li registar kućanstava nešto o čemu se razmatra da se napravi u budućnosti, kazao je da na tome radi Ministarstvo financija.

Također, kazao je i da još nije donesena konačna odluku o devet prehrambenih proizvoda čije su cijene 'zamrznute'. Poručio je da će i dalje biti definitivno biti 'zamrznute' cijene pojedinih proizvoda, ali se još ne zna hoće li biti njih devet, šest ili osam. Ta odluka će se donijeti do srijede, do užeg kabineta Vlade, rekao je potpredsjednik Vlade.

  • +2
Izjave nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic

Butković je nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a najavio da će HDZ ovaj tjedan još obilježiti obljetnice u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji. Izrazio je zadovoljstvo jučerašnjim rezultatima izbora za mjesne odbore u Rijeci gdje je HDZ relativni pobjednik izbora osvojivši 63 mandata što je oko 37 posto ukupnog broja mandata u mjesnim odborima i to je za 20 mandata više od SDP-a.

Predsjednik HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika Petar Šimić rekao je kako je na Predsjedništvu izraženo veliko zadovoljstvo što su obuhvaćeni svi segmenti društvo. Kao gospodarstvenici, poduzetnici i obrtnici sretni smo da smo od 27 članica EU-a na 26. mjestu po cijenama energenata, dodao je.

"To znači da u ovom trenutku građani i gospodarstvenici imaju najniže cijene energenata, a gospodarstvenici i obrtnici imaju priliku planirati svoje proizvodnje i kreiranje cijena proizvoda za jedno duže vrijeme", poručio je.