plinska afera

Butković: Ako se potvrdi da postoji politička odgovornost, bit će i posljedica

11.07.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Uskokovi istražitelji ušli su u utorak u sjedište Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi, prema neslužbenim podacima, prikupili dokumente vezane uz posljednju plinsku aferu kupovine plina po višim te prodaje po nižim cijenama. Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je da je Vlada 30. lipnja obaviještena o problemu te da je odmah donesena odluka da se Uredba promijeni.

Tjednik Nacional u današnjem izdanju donosi dokumente za koje navodi da dokazuju da je premijer Andrej Plenković lagao kada kaže da ništa nije znao o najnovijoj plinskoj aferi. Butković kaže da ne želi komentirati medijske napise i da nije čitao Nacional, prenosi N1.

“Sve što se događalo u tom slučaju, čekamo očitovanje regulatornih tjela, to su HERA i HROTE, očitovanje HEP-a i Ministarstva gospodarstva. To je rekao i predsjednik Vlade i kroz dan-dva ćete znati sve. Vidjet ćemo tko je znao, tko nije znao, sve detalje, ne bih u ovom trenutku spekulirao što neki mediji pišu, nikakve mailove… Ja znam da je mene o tome obavijesito 30. lipnja ministar Davor Filipović, istog dana i premijera i čim je premijer obaviješten, sastali smo se i promijenili Uredbu', rekao je Butković.

'Mailove ja ne mogu tumačiti. Govorim o ovome što zapravo jest, da smo mi saznali 30. lipnja i nakon što smo saznali sazvan je uži kabinet i odlučeno da se promijeni uredba', dodao je.

Butković je rekao da od predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića nije čuo da je od veljače četiri puta upozorio Vladu. 'Meni to gospodin Barbarić nije rekao. Ja to nisam čuo', rekao je.

Kaže da je Plenković, čim su ga on i Filipović obavijestili, odmah sazvao sastanak. 'Činio mi se iznenađen i tražio da se Uredba odmah mijenja.' Iznenađen je kaže Butković, bio i on.

'Sve okolnosti na tu temu nakon izvješća HERA-e, HROTE-a, Ministarstva… Nakon tooga će se donijeti političke i svake druge odluke. Nemojmo unaprijed govoriti da se donosi šteta. Kad je donesena uredba nije bilo štete. U tom cijelom razdoblju HEP je profitirao. I ne samo HEP, nego i 120.000 hrvatskih građana. Nitko ne bježi od odgovornosti. Sve ćemo analizirati i donijeti odluke. Strpite se još par dana. Ako se potvrdi da postoji politička odgovornost, onda će biti i posljedica. Postoje sve mogućnosti. Kao odgovorna Vlada ćemo donijeti prave političke odluke', rekao je Butković.