potraga za dokumentima

USKOK ušao u HEP zbog velike afere s prodajom plina, pljušte reakcije

11.07.2023 u 09:04

Bionic
Reading

Uskokovi istražitelji ušli su u utorak u sjedište Hrvatske elektroprivrede (HEP) kako bi, prema neslužbenim podacima, prikupili dokumente vezane uz posljednju plinsku aferu kupovine plina po višim te prodaje po nižim cijenama.

15.37 'Postupanje tijekom izvida Državnog odvjetništva je tajno, a što obvezuje sve uključene strane. Kao i uvijek, HEP u potpunosti surađuje sa svim nadležnim državnim tijelima', odgovaraju iz HEP-a na upite N1.

15.35 Plinska afera koja potresa HEP i Vladu, oporbene je zastupnike u utorak navela na zaključak da mailovi objavljeni u Nacionalu pokazali da su premijer Plenković i ministar Filipović 'lagali', poručuju da 'riba smrdi od glave' i da bi USKOK 'mogao svratiti' i do Banskih dvora. >>> Cijeli članak <<<

14.19 Zastupnik Davor Dretar (DP) izjavio je u utorak, komentirajući plinsku aferu, kako se vjerojatno radi o "internom obračunu dvorskih moćnika“, klasičnoj intrigi kakve se ne bi posramio ni Richelieu, francuski kardinal i državnih iz 17. stoljeća.

"Ratujte međusobno, skidajte si glave, ali ne preko džepova građana, vaše sedlanje i osedlavanje, pa onda i jahanje ove zemlje i institucija više se gledati ne da“, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Osvrnuo se i na pisanje medija da je USKOK ušao u HEP kako bi prikupio dokumentaciju o kupovini plina po višim i prodaji po nižim cijenama.

Jesu li istražitelji tamo po vlastitom osjećaju i nalogu tužiteljstva, jesu li tamo jer ih je netko pozvao da dođu ili ih je netko poslao, i tko bi to mogao biti, zapitao se Dretar, uvjeren da će se istina uskoro saznati.

Pitanja je puno, istina je samo jedna, siguran sam da će se u danima pred nama dokazati, izjavio je.

13.40 Premijer Andrej Plenković komentirao je napise iz Nacionala da je bio osobno obavješten o viškovima plina od strane HEP-a. Kazao je da dopise nije vidio. 'Te dopise je netko dao Nacionalu s nekim ciljem da napravi političku štetu', kazao je.

Ponovio je da je za sve doznao 30. lipnja kada ga je o tome obavijestio ministar gospodarstva Davor Filipović. 'Prvo ćemo utvrditi sve činjenice i kada budemo sigurni u to što se dogodilo faktično, kad utvrdimo da li je nastala šteta i kakva, onda ćemo donositi odluke', kazao je Plenković. >>> Cijeli članak <<<

12.43 Sandra Benčić (Možemo) smatra da još jedna plinska afera pokazuje kako ne postoji kontrola Sabora i Vlade nad energetskim sektorom te da se u njemu događa ozbiljan kriminal.

Smatramo da lanac odgovornosti ide od Uprave HEP-a do premijera Plenkovića, jer postoje pokazatelji da je imao informacije da će doći do viškova i situacije u kojoj će HEP gubiti novac, a s druge strane Uprava HEP-a nije objasnila što je učinila da ne dođe do te situacije, ocijenila je.

Po njenim riječima, nalazimo se u nepobitnoj krizi vlasti i pitanje kako građani mogu ući u jesen u uvjetima globalne energetske krize s Vladom koja ju koristi da bi radila malverzacije na plinskom tržištu i da bi nekome pogodovala.

"Ako je premijer lagao da nije znao za to onda bi odmah morao odmah snositi odgovornost, jer lagati građane je za podnošenje ostavke", ustvrdila je Benčić.

12.12 Dario Hrebak (HSLS) rekao je da nije neočekivano da je USKOK ušao u HEP jer kao i DORH radi svoj posao, a dobro je za institucije da se afere, koje su vladajućima nezgodne, rješavaju promptnim reakcijama.

"Cijela afera je jako nezgodna i vjerujem USKOK-u, a ne medijima, jer su medijski napisi jedno, a reakcija USKOK-a drugo. To što je USKOK ušao u HEP pokazuje da gdje ima dima ima i vatre", ocijenio je.

Upitan o mogućoj kaznenoj i političkoj odgovornosti, Hrebak je rekao kako ne treba prejudicirati stvari i da treba pustiti USKOK, u koji osobno ima veliko povjerenje, da napravi svoj posao.Upitan je li ih koalicijski partner izvijestio o tom slučaju, Hrebak je rekao da nije, najavivši da bi se ovaj tjedan trebao održati koalicijski sastanak.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

12.10 Potpredsjednik Vlade Oleg Butković rekao je da je Vlada 30. lipnja obaviještena o problemu te da je odmah donesena odluka da se Uredba promijeni. Nije želio komentirati medijske napise i kaže da nije čitao Nacional.

'Nitko ne bježi od odgovornosti. Sve ćemo analizirati i donijeti odluke. Strpite se još par dana. Ako se potvrdi da postoji politička odgovornost, onda će biti i posljedica. Postoje sve mogućnosti. Kao odgovorna Vlada ćemo donijeti prave političke odluke', rekao je Butković. >>> Cijeli članak <<<

11.35 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanja o upadu USKOK-a u HEP kaže: "Traju izvidi, poznato vam je da ne mogu o tome ništa reći, a iskreno i ne znam."

11.12 Razvoj događaja u plinskoj aferi u HEP-u komentirao je saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić. 'Mislim da je sve jasno iz dokumentacije objavljene u medijima. Vidiljivo je da je Andrej Plenković znao i da je znao što treba napraviti prije dva mjeseca', komentirao je Hajdaš Dončić napise iz Nacionala.

Osvrnuo se i na premijerove ranije izjave da ništa nije znao, da čeka da se sakupe sve informacije.

'Laže, Andrej Plenković laže. Ne vjerujte čovjeku koji laže. Ovo zahtijeva samo jednu stvar – ostavku Andreja Plenkovića', rekao je Hajdaš Dončić te dodao da će se oporba sastati poslijepodne.

11.10 Upad USKOK-a u HEP komentirao je i HDZ-ov saborski zastupnik Mario Kapulica, prenosi N1.

'USKOK je najavio da će provjeriti sve navode i to sada čini. Ništa iznenađujuće. Ovo je nezgodno samo za one koji su napravili nešto zbog čega bi se trebali zabrinuti', rekao je.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Maček

Dnevnik 24 sata objavio je da su istražitelji po nalogu Uskoka došli u HEP po dokumente vezano za plinsku aferu u kojoj je HEP kupovao plin po višim cijenama, a zatim se prodavao i po jedan cent jer je bio višak.

Da je državno odvjetništvo zainteresirano za podatke o trgovini plinom do sada je službeno potvrdio tek direktor Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović koji je u petak izjavio da ih je DORH zatražio podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine.

Abramović kaže kako HROTE može potvrditi da je Plinacro tijekom lipnja morao iz transportnog sustava radi uravnoteženja otpustiti 57 tisuća megavata te su toliko ukupno kupili kupci HEP-ova plina.

"Taj podatak je zabilježen u trgovinskoj platformi", rekao je, no nije mogao odgovoriti koji su to bili kupci i tko je koliko kupio.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Istražitelji USKOK-a upali u HEP Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika/PIXSELL

Tjednik Nacional u utorak je objavio da je premijer Andrej Plenković više puta bio je upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere lagao hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Premijer i ministar gospodarstva Davor Filipović, navodi tjednik, ignorirali su dopise koje su primili 27. siječnja, 13. veljače, 27. ožujka i požurnicu od 1. veljače.

Nacional tvrdi i da ih je direktor HEP-a Frane Barbarić uzalud detaljno informirao o dramatičnom razvoju problema čiji bi razmjeri, zbog prodaje uskladištenog plina po niskim cijenama, mogli doseći 200 mil. eura gubitka za HEP.