ODGOĐENA ODLUKA SABORA

Koliko nas košta HGK i što bi ukidanje članarine značilo za opstanak te komore?

29.01.2021 u 11:18

Bionic
Reading

Sabor je danas oko podneva trebao glasati o inicijativi Mosta kojom se predlaže ukidanje plaćanja obvezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Ipak, ta je odluka odgođena za neki drugi dan. U prošlosti je bilo više pokušaja ukidanja obavezne članarine, ali svi su propali. Ako prođe Mostova inicijativa, bit će to velik udarac za HGK koji zapošljava oko 500 ljudi

U ime Mosta zastupnik Zvonimir Troskot u raspravi je istaknuo kako im je želja rasteretiti poduzetnike.

'Cilj predmetne izmjene je da se poduzetnicima olakša poslovanje na način da više ne plaćaju članarinu HGK-u kao jedan od niza parafiskalnih nameta', rekao je Troskot. 'Postavlja se pitanje zašto većina članova ne želi biti prisilno vezana. U ovom trenutku peticiju za ukidanje obavezne članarine potpisalo je više od 20.000 ljudi', rekao je.

Ustvrdio je da HGK ima najviše zaposlenika i najnižu efikasnost u Europskoj uniji i jedina je komora, uz austrijsku i njemačku, koja ima obaveznu članarinu.

Što bi za Komoru značilo ukidanje obavezne članarine, najbolje je vidljivo kad se pogleda u njezine financijske knjige.

U prošloj godine HGK je morao revidirati svoje poslovne planove zbog koronakrize. Očekivali su prihode od 233 milijuna kuna, da bi to smanjili na 187,3 milijuna kuna. Najviše zato što nisu mogli ubrati planirani prihod od članarina.

Naime kako bi pomogla svojim najugroženijim članovima, Komora je privremeno ukinula obavezno plaćanje članarine za tri mjeseca u vrijeme prvog vala korone te za studeni i prosinac, kad je uveden drugi lockdown.

Isto tako, sve tvrtke koje su osnovane poslije 1. siječnja 2020. oslobođene su članarine za 2021., a one koje su krenule s radom od 1. siječnja ove godine oslobođene su plaćanja članarine do kraja 2022. godine.

Članarina HGK-u plaća se ovisno o veličini tvrtke (visini aktive, prihoda i broja radnika). Najveći broj firmi, njih 97 posto, mjesečno plaća 42 kune. Preostale dvije skupine plaćaju članstvo u Komori 1083 kune, odnosno 3973 kune mjesečno.

Od ukupnih prihoda Komore oko 70 posto dolazi od obavezne članarine dok od prodaje usluga ima samo oko pet posto prihoda. Ostatak su razni ostali prihodi, poput prihoda od imovine, transfera iz proračuna lokalnih jedinica i slično.

  • +10
Privođenje Nadana Vidoševića, čelnika HGK punih 18 godina Izvor: Cropix / Autor: Ronald Goršić

Prema financijskom planu za 2021., HGK očekuje 199 milijuna kuna ukupnih prihoda, od čega bi 144,6 milijuna bili prihodi od članarina.

Rashodi će iznositi također oko 199 milijuna kuna, od čega 62,5 milijuna kuna odlazi na troškove za radnike (oko 30 posto od ukupnih rashoda). Planirani troškovi za radnike su za 20 milijuna kuna manji nego u 2020. jer se smanjuje broj zaposlenika za oko 30 posto zbog digitalizacije HGK i koronakrize.

Uglavnom, ako prođe inicijativa Mosta i ukine se plaćanje obavezne članarine, bit će to najveći izazov za HGK nakon velike afere koja ga je uzdrmala prije osam godina. Tad je uhićen njegov dugogodišnji čelnik Nadan Vidošević zbog osnovane sumnje da je oštetio Komoru za čak 43 milijuna kuna. Taj slučaj još uvijek nije došao do pravomoćnog sudskog pravorijeka.