EKOLOŠKI INCIDENT

Ministarstvo kontra gradonačelnika Duspare: Nema opasnosti od zagađenja vodotoka

30.03.2018 u 19:50

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike oglasilo se o ekološkom incidentu u Slavonskom Brodu zbog kojeg je gradonačelnik Mirko Duspara upozorio da je ugrozio vodocrpilište za 160 tisuća ljudi.

Iz Ministarstva kažu da je na poziv Centra 112 u srijedu u 13.20 javljeno je da je došlo do izlijevanja nafte kod hotela Zovko na zapadnom ulazu u Slavonski Brod. Inspektorica zaštite okoliša izašla je na lokaciju gdje su već bili vatrogasci i policija.

Teren uz cestu površine cca 200 m2 bio je pokriven pjenom za gašenje požara u preventivnu svrhu. Prometna policija je regulirala promet uz ograničenje prometovanja. Na lokaciji se osjetio miris po benzinu. Razlog akcidenta bilo je ispitivanje (tlačna proba) dijela produktovoda od rafinerije u Bosanskom Brodu do Slobodnice (ujedno i mjesta izlijevanja), navode iz Ministarstva.

Vlasnik produktovoda je Plinacro d.o.o. čiji su djelatnici i osjetili miris benzina oko 13.00 sati, te obavijestili nadležne službe. Ugovorno je radove ispitivanja vodio Crodux d.o.o. u svrhu ispitivanja stanja produktovoda kako bi ga prenamijenio u plinovod kojim bi se opskrbljivala rafinerija u Bosanskom Brodu. Dužina produktovoda je 4,5 km.

>>> Duspara: Ugroženo je vodocrpilište za 160.000 stanovnika

Predstavnik Crodux-a je preuzeo odgovornost za sanaciju i pozvao tvrtku AEKS d.o.o. radi sanacije koja je i započela tijekom inspekcijskog nadzora. Prvo su ispumpavali kanal uz cestu gdje se izliveni naftni derivat pomiješao s vodom. Naloženo je da odmah po završetku sanacije obavijeste inspekciju o izvršenom te dostave dokumentaciju.

  • +10
Ekološki incident u Slavonskom Brodu Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Tijekom nadzora predstavnicima Plinacro naloženo je da obiđu cijelu trasu. Trasa produktovoda je obiđena, a novih mjesta onečišćenja nije bilo. Također je naloženo da se isprazni produktovod i sadržaj zbrine putem ovlaštene osobe. U svrhu praćenja tijeka sanacije, te poziva predstavnika Gradske uprave Grada Slavonskog Broda zbog sumnje građana na onečišćenje bunara koji opskrbljuje Slavonski Brod pitkom vodom, inspektorica zaštite okoliša obavlja i danas 30.3.2018. nadzor na lokaciji propuštanja produktovoda, objašnjavaju iz Ministarstva zaštite okoliša.

S obzirom na novonastalu situaciju inspektorica zaštite okoliša zatražila je putem Centra 112 da se o sumnji građana na onečišćenje bunara, u svrhu ispitivanja kvalitete pitke vode, obavijesti Zavod za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu i tvrtka Vodovod d.o.o. koja je odgovorna za opskrbu grada pitkom vodom, te sanitarna inspekcija. Obavijest je uputila i vodopravnoj inspekciji. Vezano uz sanaciju onečišćenja tla u inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da sanacija nije zadovoljavajuća te je inspektorica zatražila da ovlaštena tvrtka AEKS d.o.o. ponovo izađe na lokaciju i otkloni onečišćenje koje je preostalo na jednoj manjoj površini.

Prema dobivenim informacijama predstavnici Zavoda za javno zdravstvo, tvrtke Vodovod d.o.o. i AEKS d.o.o. upućeni su na lokaciju. Inspekcijski nadzor sanacije i dalje je u tijeku dok se u potpunosti ne ukloni onečišćenje. Vodopravna inspekcija je u kontaktu s Hrvatskim vodama koji su potvrdili da se radi o glinovitom tlu i da nema mogućnosti širenja u dublje slojeve. Na mjestu događaja nema vodotoka, a izvorište je na dovoljnoj udaljenosti te ne postoji mogućnost onečišćenja.