ZASTUPNICI ODBILI DEKLARACIJU O NIŠTETNOSTI

Burić: Ovo je hrvatska kapitulacija i podvijanje repa pred Bruxellesom

12.10.2011 u 17:03

Bionic
Reading

Deklaracija o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije nije dobila poslijepodne potporu saborskih klubova koji su isticali da je riječ o predizbornom potezu, kojim se ne rješava stvarna pravna zaštita hrvatskih branitelja od srbijanskih optužnica

'Deklaracija i zakon o ništetnosti su, političkim rječnikom rečeno, pravno-politička magla kojoj je jedini cilj sakriti neaktivnost i neodgovornost hrvatske vlade na zaštiti hrvatskih pravnih interesa, a time i hrvatskih građana', ustvrdio je SDP-ov Josip Leko. Optužnice koje su stigle u Hrvatsku podliježu pravilima međunarodne pravne pomoći, podsjetio je Leko nazvavši deklaraciju političkim aktom kojim se hrvatskoj vladi šalje poruka da problem treba riješiti sa srbijanskom vladom.

'Dosad smo potpisali puno međudržavnih interesa bez ovakve deklaracije', ustvrdio je Leko. Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) upitao je zašto ova vlada tek sada, uoči parlamentarnih izbora, postavlja pitanje pravne zaštite hrvatskih branitelja, nakon što je već dvije godine na snazi sporni srbijanski zakon.

'Očito je zaoštravanje po ovom pitanju u službi predizborne kampanje i kupovanja glasova na desnici jer bi se u suprotnom netko ranije sjetio da je širenje srbijanske jurisdikcije na Hrvatsku problematično', smatra Beus Richembergh.

Da predložena deklaracija ne rješava ništa bitno u pogledu stvarne zaštite hrvatskih branitelja od optužnica srbijanskog tužiteljstva mišljenja je bio i Dinko Burić (HDSSB), koji ju je nazvao 'odrazom slijepog poslušništva hrvatske vlade pred Bruxellesom'.

'Nema tih riječi koje bi mogle opravdati ovu deklaraciju, ovo je hrvatska kapitulacija i podvijanje repa pred podignutim prstom iz Bruxellesa', poručio je Burić. I Ratko Gajica (SDSS) smatra da nije riječ o koraku unaprijed u suradnji između Hrvatske i Srbije, već o koraku u mjestu.

'Ona ima okus prekida suradnje bez obzira na to što u njoj piše. Deklaracijom se ne poništavaju srbijanske optužnice jer se takav učinak ne može postići u punoj mjeri, ali se zato u punoj mjeri poništava dogovor dviju država o progonu zločinaca', ocijenio je SDSS-ov zastupnik.