CIRKUS NA MARKOVU TRGU

Burić HDZ nazvao zločincima, Šeks ga izbacio iz Sabora

09.12.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Samo desetak minuta nakon što je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo odobrilo skidanje imuniteta za Sanaderovo pritvaranje, tema je došla i u samu sabornicu. Već u 17 sati, nakon dvosatne rasprave, saborski su zastupnici sa 104 glasa ZA odobrili skidanje imuniteta Sanaderu

'Vijest nije da je DORH podnio zahtjev za skidanje Sanaderovog imuniteta, nego da je on napustio zemlju. Tvrdim da ste pustili čovjeka da pobjegne i da mu je netko iz vrha vlasti pomogao da pobjegne. Zbog svega toga trebalo bi raspustiti i Vladu. Svi smo u Saboru znali da je zahtjev DORH-a upućen i da će MIP o tome raspravljati. U kojoj se to zemlji dopušta da državni neprijatelj broj 1 pobjegne. Samo u Hrvatskoj, gdje su mu iz vrha vlasti u tome pomogli', progovorio je sa saborske govornice IDS-ov Damir Kajin, uvjeren da ga je policija trebala spriječiti da izađe iz zemlje.

Sanader je organizirao sustav u kojem se otimalo vjerojatno više nego u pretvorbi i privatizaciji, no ja se bojim da se ovo pretvara u politički obračun. Oni koji su do jučer bili spremni pucati za Sanadera, danas su spremni pucati u Sanadera. U HDZ-u su znali za sve ono za što se sumnjiči Sanadera', rekao je Kajin

O odgovornosti je progovorio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. 'Tko je dopustio da on ode iz zemlje i je li to bilo u nadležnosti policije ili USKOK-a? Zašto cure informacije iz USKOK-a? To je kazneno djelo, tko god da je to pustio van', poručio je Milanović

Podsjetio je pritom da je SDP još 2007. upozoravao da su neki stekli bogatstvo i da su se neke kampanje financirale kao da smo u Teksasu, a ne u Hrvatskoj, no tada nitko na to nije reagirao. Potom je poručio da je puno važnija tema od Sanadera ona o Ini i Molu, međutim, na to je burno reagirao predsjedavajući Vladimir Šeks upozorivši Milanovića da će mu oduzeti riječ ako se ne bude držao teme.

Nakon Kajina i Milanovića, na red je došao i zastupnik HDSSB-a Dinko Burić, koji je HDZ nazvao zločinačkom organizacijom. Zbog toga je zaradio Šeksovu opomenu, a nakon opetovanog 'vrijeđanja', Šeks je Buriću oduzeo riječ, prekinuo sjednicu te saborskoj straži naredio da Burića izvedu iz sabornice.

Međutim, Šeks je naredio da se ugase i kamere medijskih ekipa, te su snimatelji protjerani iz dvorane. Zbog takvog ponašanja SDP je zatražio stanku od 10 minuta.

'Vi ovdje trebate donijeti odluku, no vi je svojim ponašanjem odgađate. Vi nemate pravo ugasiti kamere. Ova vlada je izgubila sav legitimitet i vrijeme je za izbore. Nemojte nas provocirati na daljnje poteze', poručio je Milanović nakon pauze.

Šeks se ispričao ako je svojim interpretiranjem poslovnika izašao van normi, poručivši da je naredbu za gašenje kamera dao nakon što ga je šef saborske straže upozorio da je predsjedništvo Sabora 19. siječnja donijelo zabranu snimanja postupanja i intervencija saborske straže.

'Sram nas je što su ljudi koji su bili vrh vlasti u bijegu od pravosuđa okrivljeni za najsramotnije stvari kada se radi o visokim dužnosnicima. Oni su optuženi za potkradanje vlastite zemlje', kazala je HNS-ova Vesna Pusić