KOLONE NA CESTAMA

Bura i loše vrijeme snizili prihode od cestarine

18.07.2016 u 15:45

Bionic
Reading

Loše vrijeme snizilo je prihode od cestarine tijekom proteklog vikenda, u odnosu na treći srpanjski vikend prošle godine, izvijestile su u ponedjeljak Hrvatske autoceste (HAC).

Prema podacima HAC-a, na svim autocestama u njegovoj nadležnosti tijekom trećeg srpanjskog vikedna zabilježen je promet od 584.233 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 26,05 milijuna kuna bez PDV-a.

U odnosu na usporedivi vikend prošle godine broj vozila je povećan za 6,1 posto, dok je prihod od cestarine manji za 5,9 posto.

'Smanjenje prihoda od naplaćene cestarine tijekom ovog vikenda rezultat je otežanih vremenskih uvjeta te korisnici nisu mogli koristiti sve dionice autoceste A1 u cijelosti', navode iz HAC-a.

Manji broj vozila i manji prihodi od cestrine bilježi se na autocestama te objektima s naplatom cestarine (most Krk) na koncesijskom području tvrtke Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ).

Vozila je bilo 285.606 ili gotovo 2 posto manje nego u lanjskom trećem srpanjskom vikendu, dok je iznos naplaćene cestarine od 11,75 milijuna kuna (bez PDV-a) za 13,6 posto manji nego lani.

Na Istarskom ipsilonu, po podacima tvrtke Bina Istra, za vikend je bilo ukupno 151.590 vozila, što je 9,6 posto više nego prošle godine. Iz te tvrtke ne objavljuju podatke o naplaćenoj cestarini.

Iz tvrtke Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) su izvijestili da je tijekom vikenda zabilježen promet 108.481 vozila, što je 1,1 posto manje nego u istom vikendu prošle godine.