STANKE U SABORU

Bunjac prozvao vladajuće zbog stanja u Saboru, evo kako mu je spustio Branko Bačić

11.12.2018 u 14:50

Bionic
Reading

I današnje zasjedanje Sabora nije moglo proći bez 'slobodnog govora' zastupnika. Branimir Bunjac iz Živog zida iskoristio je priliku kako bi kritizirao vladajuće zbog rada Sabora, no brzo mu je stigao oštar odgovor HDZ-ovog Branka Bačića

'Sabor koji je nekad bio ponos države danas je najgore ocijenjena institucija te je sveden na razinu činovničkog ureda u kojem se slijepo i nekritički potvrđuju sve odluke Vlade', ustvrdio je u svojoj stanci Branimir Bunjac iz Živog zida.

'Postavlja se pitanje tko je kriv za takvo stanje. Prvenstveno Andrej Plenković, koji je u travnju 2017. prepotentnim i teatralnim izbacivanjem Mosta iz Vlade otvorio Pandorinu kutiju trgovine utjecajem, kupovine zastupnika, otvorene prevare birača i zlouporabe institucija, prvenstveno pravosudnih tijela. Trguje se zastupnicama kao na placu ili u mesnici. Nekada se pitalo koliko stoji kila mozga, danas se pita koliko stoji ruka', kazao je Bunjac.

Ustvrdio je da se u Saboru guše parlamentarizam i demokracija, a sve zato što se 'faraon uvrijedio jer zastupnici postavljaju pitanja i daju mišljenja'. Zbog toga je, kaže, došlo do izmjena Poslovnika.

'Rasprave su sterilne, monotone, svedene na monologe, dosadne, što se vidi na plenarnoj sjednici na kojoj je sve manje zastupnika. Sve se svodi na glasanje po šalabahteru, gdje pojedini zastupnici - roboti glasaju, a ne znaju ni o čemu, dok se oporba tretira kao smetnja', kaže Bunjac.

Zastupnici vladajuće većine, poručio je, vrijeđaju zastupnike da su panjevi, budale, primitivci, čobani, a ne kažnjava ih se dovoljno. Naveo je kako je oporbenim zastupnicima izrečeno preko 250 stegovnih mjera, od kojih je dobar dio oduzimanje riječi i izbacivanje iz dvorane.

'Novokomponirani sljedbenik velikih sila Andrej Plenković pokazao se kao najgori mogući birokrat i narcisoid spreman gaziti i preko leševa sve kako bi proveo volju stranih centara moći, a protiv interesa vlastitog naroda, i ostvario karijeru', ustvrdio je Bunjac.

No vrlo brzo mu je stigao oštar odgovor HDZ-ovog Branka Bačića, koji mu je dao do znanja da ni oporba nije posve nevina. Dio oporbe, kaže Bačić, u svojim govorima vrlo primitivno vrijeđa svoje kolege i pokušava od Sabora napraviti debatni klub. A kada ih se na to upozori, dodaje, govore o faraonima i despotima.

Osvrnuo se na optužbe o kupovini zastupnika. 'Prvi zastupnik koji je govorio o trgovini u Saboru je onaj koji je napustio Živi zid, Hrvoje Runtić, i koji je prešao u Most. Javno je optužio Živi zid da ste ga pokušali podmititi kako ne bi objavio žute kuverte koje su šetale u izbornoj noći i kampanji bez adresiranih donatora', poručio je Bačić.

  • +17
Sabor raspravlja o sustavu civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Spomenuo je i kako se prošli tjedan iz redova SDP-a moglo čuti da njihovi bivši kolege 'zagađuju prostor' jer sjede na lijevoj strani sabornice.

Komentirao je i Bunjčeve teze o faraonima, upitavši oporbenog zastupnika čiji je predsjednik stranke odredio da Branimir Bunjac ostaje u Saboru te da Vladimira Palfi neće u Sabor.

'Koji je predsjednik parlamentarne stranke sebi dao pravo reći da neće poštivati Ustav i izvorno pravo svakog zastupnika da je njegov mandat neotuđiv. I onda Živi zid govori o predsjednicima drugih stranaka da su faraoni', kazao je Bačić.

Pozvao je zastupnika Živog zida da prvo očiste svoje dvorište. 'Puno je prljavštine ispred vrata Živog zida koje pokušavate sakriti tako što pljujete po kome se i kad god se sjetite. Prvo neka svatko od nas pogleda sebe pa neka govori o drugome', zaključio je Bačić.