MJESTA DUHOVA

Bulj: Vlada je zaboravila Dalmatinsku zagoru

18.01.2019 u 14:35

Bionic
Reading

Mostov zastupnik Miro Bulj (Most) rekao je u petak u Saboru kako je hrvatska Vlada zaboravila Dalmatinsku zagoru, da o njoj brine samo u predizborno vrijeme i da je Zagora demografski i gospodarski opustošena

Od 2011. do konca 2016. godine iz Zagore je otišlo 26 tisuća ljudi, to je cijeli grad Sinj, a najgore je tamo gdje ministri obilaze svoje gradonačelnike, poput Trilja, koji je "grad duhova", izjavio je zastupnik u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za rasprave na slobodnu temu.

Ista je stvar, kaže, u Kninu, koji nije povezan sa auto-cestom, u bolnici nemaju liječnika, u Zagori se ne otvaraju radna mjesta, zaboravljene su radnice Dalmatinke, radnici Dalmacijavina.

Sve što se događa u Hrvatskom saboru je uzrok nervoze Vlade i HDZ-a koji, tvrdi, postaju nervozni zbog svih obećanja koje su davali hodajući Hrvatskom za izbore, loklane i parlamentarne.

Lenart: Sisak će biti mrtvi grad

Željko Lenart (HSS) proziva Vladu i HDZ zbog zatvranja rafinerije u Sisku.

O rafineriji se dugo priča, konačno je došao finiš da se zatvara, izjavio je zastupnik, navodeći da su se svojedobno, 'svi HDZ-ovci busali u prsa i govorili da su protiv zatvaranja'.

Ministar Goran Marić na predizbornom je skupu 2016. govorio 'prije ćemo se prestati baviti politikom, nego dopustiti zatvaranje'. Ne vidim da se prestao baviti, konstatirao je Lenart, koji je prozvao i sisačkog župana Ivu Žinića. On je, tvrdi, na predizborne plakate stavio da će se zauzimati za očuvanje rafinerije, danas se više ne zalaže, danas bi želio da rafinerija opstane u bilo kojem obliku.

"Jasno da mora slušati naredbodavce iz HDZ-a, HDZ-a koji je govori da će otkupiti INU, da neće dozvoliti da se rafinerija Sisak zatvori. Oni non-stop lažu ovaj narod, od početka, a unaprijed su znali što će se dogovoriti", ustvrdio je.

Upozorio je kako je rafinerija jedni industrijski pogon koji je ostao u Sisku, te će njegovim zatvaranjem Sisak postati "mrtav grad".

Za to su odgovorni Vlada, HDZ, koji je za vrijeme Sanadera prodao Inu Molu i svi koji su nastavili povlađivati Molu i Mađarima i dozvolili im da rade u Hrvatskoj što žele, poručio je Lenart.

Bunjac: Porezna reforma ne daje rezultate

Branimir Bunjac (ŽZ) tvrdi da porezna reforma ne daje rezultate, da su građani u ovoj godini, umjesto sa uštedama, suočeni sa nizom poskupljenja.

"Ušteda nema, ali ima poskupljenja, povrća, cigareta, alkohola, odvoza otpada", pobrojao je zastupnik, ustvrdivši sa samo poskupljenja odvoza briše sve efekte Marićeve porezne reforme, "taman kad bi i bila uspješna, a nije"

Ministar Ćorić najavljuje poskupljenje plina za 10 posto od 1. travnja, što će obiteljima "izbiti" dodatnih 700 kuna, poskupljuje i mlijeko i dječji sokovi zbog nove naknade koja se uvodi na plastičnu ambalažu, naveo je Bunjac.

Rekao je i kako već sada 66 posto građana kasni s plaćanjem režija, polovica mora dodatno raditi da preživi mjesec, 68 posto posuđuje novac svaki mjesec bi preživjela.

"Hrvatski građani ne mogu podnijeti nova poskupljenja, ova porezna reforma bila je u stvari još jedna prijevara građana s ciljem da se kupi vrijeme. Rad Vlade pada na svim segmentima, Vlada ne rješava probleme, već stvara nove, a građani žive sve bjednije. Hravatskoj trebaju dubinske i stvarne promjene a sad je jasno da je od Vlade HDZ-a i njihovih satelita nećemo doživjeti", zaključio je Bunjac.