NAPETO U SABORU

Bulj i Jakovina zaratili oko skandala s poticajima

19.05.2016 u 11:16

Bionic
Reading

Već gotovo tradicionalno saborski su zastupnici zasjedanje započeli zahtjevima za stankom. Među njima je bila i ona koju je tražio Mostov Miro Bulj zbog informacija da je Europska komisija stopirala isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna. Na istu temu javio se i SDP-ov Tihomir Jakovina

Radi se o alarmantnoj vijesti, poručio je Mostov Miro Bulj tražeći jutros stanku. Naime, u nalazu revizije koji potpisuje Christina Borchmann, direktorica Glavne uprave poljoprivrede i ruralnog razvoja Europske komisije, navodi se da je europska inspekcija našla niz nepravilnosti u hrvatskim projektima koji su dobili potpore tijekom mandata bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Zbog toga je navodno EK stopirao isplatu poljoprivrednih poticaja za Hrvatsku u iznosu od 1,23 milijarde kuna.

'Novac koji je ključan za opstanak domaće poljoprivrede i sela zahvaljujući bivšem ministru i njegovim suradnicima stavlja se na kocku. Za Hrvatsku je zaustavljena isplata izdašnih potpora za mjeru 4. iz programa ruralnog razvoja u iznosu od gotovo 1,23 milijarde kuna. Izgledno je i plaćanje kazne zbog nepravilnosti u provedbi IPARD-a. Za sada se spominje oduzimanje pet posto ukupnih potpora iz tog fonda, a iznosilo bi 1,3 milijarde kuna. Sramotni rezultati uzrokovani postupcima koje je neodgovorno poduzela državna administracija dok je ministar poljoprivrede bio Tihomir Jakovina mogu se iščitati iz revizorskih dokumenata dostavljenih Hrvatskoj', kazao je Bulj nakon stanke.

Krivca za sve vidi u bivšem ministru Jakovini. 'Ministar je ignorirao i vapaje malih poljoprivrednika, OPG-ovaca, koji su nakon što ih je Ministarstvo poljoprivrede jasno obezvrijedilo upravo od programa ruralnog razvoja očekivali zadnju slamku spasa za poljoprivredu. Međutim, bahatost i bezosjećajnost bivšeg ministra Jakovine u bijeli svijet su i samo iz Slavonije poslale preko 500 tisuća, 50 tisuća upravo onih kojima je Europa i namijenila sredstva iz programa ruralnog razvoja. I to baš kako bi se zadržali na njihovu ruralnu prostoru kao njegovi čuvari', kaže Bulj.

Zatražio je i konkretne korake protiv Jakovine. 'Otvaram pitanje zlouporabe položaja i ovlasti bivšega ministra i njegove ekipe. Držim da zbog odgovornosti prema poreznim obveznicima, jer upravo će oni plaćati danak, mjerodavne institucije moraju nužno pokrenuti postupak utvrđivanja istih jer ovo je od bivšeg ministra poljoprivrede u biti i zadnji čavao u lijes hrvatske poljoprivrede', rekao je Bulj.

No Jakovina je odmah imao spreman odgovor. 'Prozivke oko ovog pitanja klasični su primjeri odvlačenja pozornosti javnosti s afere Drimije, pokušaja telefonske prodaje Podravke i ACI-ja te nefunkcionalnosti Vlade', poručio je Jakovina, dodavši kako stoji iza svega sa svojim timom.

'Napravili smo kriterije i posložili smo program da budemo što bolji ili što bliži Poljacima koji su u prvom financijskom periodu na isti način koristili i maksimalno koristili te fondove. Posljedica ovoga, svega ovoga zapravo su pritužbe i pritisci interesnih skupina i konzultanata koji nisu prošli na ovom natječaju. Oni su najveći kritičari, oni su tužili RH u Bruxellesu, oni su pisali Komisiji potpomognuti nekim našim političarima, potpomognuti našim nekim cijenjenim europarlamentarcima, odnosno parlamentarkama koji su išli tužiti, tužakati Komisiji, tražiti razloge da se poništi ovaj natječaj da bi onda neki drugi projekti, koji su vjerojatno na neki drugi način birani od druge ekipe, bili financirani', poručio je Jakovina.

'Na Trgu Žrtava fašizma ima skupina 'trolova' koji su vrlo aktivni na društvenim mrežama i koji imaju vrlo agresivne desne nastupe i komentare o svemu na društvenim mrežama. Nekad neki od tih pobjegnu, odu, a oni najagresivniji, najglasniji, najbezobrazniji završe u Vladi RH. Stojim zajedno sa svojom ekipom, sa svojim timom iza onoga što smo napravili. Napravili smo sve u interesu RH i hrvatske poljoprivrede. Očekujem od kolege Romića, od novog ministra, od novog tima u Ministarstvu da nastavi tim tempom i da budu korištena sredstva EU-a u korist hrvatske poljoprivrede. Ne izmišljati afere, ne raditi probleme, nego donositi odluke i raditi u korist hrvatske poljoprivrede', zaključio je Jakovina.