OBNOVA RATNOG ZRAKOPLOVSTVA

Bugari kupuju dodatnih osam aviona F-16 i sedam 3D radara

05.06.2020 u 21:21

Bionic
Reading

Bugarska kupuje dodatnih osam borbenih zrakoplova Lockheed Martin F-16C i D Block 70/72, a koji bi trebali pravovremeno zamijeniti dotrajale lovce sovjetske proizvodnje tipa MiG-29

Isporuka prvih osam lovaca američke proizvodnje očekuje se 2023. godine, dok će dodatnih osam letjelica biti isporučeno do 2025. godine, pojasnio je zapovjednik bugarskog ratnog zrakoplovstva, general-bojnik Canko Stojkov, a prenosi utjecajni srpski zrakoplovni portal Tango Six.

Bugarska je u srpnju prošle godine potpisala ugovor sa Sjedinjenim Državama, vrijedan gotovo 1,7 milijardi dolara, o kupnji prvih osam zrakoplova tipa F-16, i to šest jednosjeda i dva dvosjeda namijenjenih obuci pilota. Stojkov je u priopćenju bugarskog ministarstva obrane precizirao da su već određena prva četiri pilota koji će tijekom lipnja otputovati u Sjedinjene Države na preobuku za taj tip aviona.

Prvih osam bugarskih pilota završit će svoju obuku do trenutka kad prvi F-16 stignu u Bugarsku 2023. godine, kazao je Stojkov, najavivši još neke prioritete ratnog zrakoplovstva te članice NATO-a. Prema njegovim riječima, Bugarska je pokrenula projekt nabave novih tipova raketnog protuzrakoplovnog naoružanja s ciljem da se u razdoblju od 2025. do 2032. godine nabave protuzračni sustavi malog i srednjeg dometa.

Aktualni mobilni dalekometni protuzračni sustavi sovjetske proizvodnje S-300P u međuvremenu će se modernizirati nabavom taktičkih sustava komunikacije za prijenos informacija putem glasa i podataka, ali i novog sustava identificiranja. Uz to, Bugarska će nabaviti sedam 3D radara, pet velikog i dva malog dometa.

Prema planovima bugarskog ratnog zrakoplovstva, u pripremi je slanje letačkih posada u Sjevernu Makedoniju, u kojoj će se piloti obučavati na simulatorima helikoptera Mi-17 i Mi-24, dok će se u Srbiji na tamošnjim simulatorima obučavati piloti još uvijek aktualnih MiG-ova 29.

Inače, američka obrambena agencija za suradnju DSCA odobrila je Bugarima plaćanje opreme u kvartalnim ratama, što će omogućiti prilagodljivu financijsku shemu za projekte vojne modernizacije uz istovremeno smanjivanje opterećenja resursa obrambenog proračuna.