FORMIRANJE NOVE VLADE

Budući finski premijer umiruje EU

19.04.2011 u 20:42

Bionic
Reading

Vjerojatni idući finski premijer Jurky Katainen isključio je mogućnost predlaganja velikih promjena u paketu pomoći EU-a za Portugal, nastojeći umiriti zabirnutosti da bi nova finska vlada mogla blokirati te planove i uzdrmati tržišta

Katainen, čelnik Nacionalne koalicije koja je pobijedila na nedjeljnim izborima, izjavio je međutim da bi razgovori o formiranju nove vlade mogli potrajati zbog toga što se njegova stranka ne slaže s protueuropskom strankom Pravim Fincima glede plana pomoći.

Dobar izborni rezultat Pravih Finaca koji bi se mogli pridružiti vladajućoj koaliciji potaknuo je zabrinutost da bi ta stranka mogla odgoditi pomoć Portugalu.

Katainen je rekao da će sve stranke u vladi morati podržati vladin program te da nema velikih izgleda da će na sastanku europskih ministara financija biti prihvaćene velike izmjene plana pomoći koje su tražili Pravi Finci.

Na pitanje koje bi promjene Finska mogla predložiti na skupu Ecofin-a sredinom svibnja Katainen je novinarima rekao: 'Vidjet ćemo što je moguće, no u svakom slučaju, promjene neće biti vrlo velike'.

Katainen je rekao da će nova vlada biti formirana u koaliciji Nacionalne koalicije, Pravih Finaca i socijaldemokrata.