Jurica savjetuje

Brusnice

31.01.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Male crvene i urnebesno kisele bobice su prave bombice antioksidanata koje bi trebalo redovito papati. Najviše se uzgajaju u Sjevernoj Americi, odakle i potiču, u sjevernijim državama Sjedinjenih Država i južnijim regijama Kanade. Jurica savjetuje u kojim oblicima ih je i kada najbolje uzimati

Kao prvu stavku na dugoj listi blagodati ću staviti jednu vrlo trivijalnu, a opet većini modernih žena i muškaraca današnjice važnu karakteristiku – tzv. anti-age, odnosno svojstva koja djeluju na usporavanja procesa starenja i održavanja mladosti, oh lijepe li mladosti.

Brusnice sadrže vrlo visoku koncentraciju vitamina C koji odavna drži krunu svih antioksidanata, i to više od jabuka, brokule, crvenog grožđa, malina, trešanja i špinata. Uz taj vitamin dolaze, i to u odličnoj sinergiji, flavonoidi –antocijani i proantocijani – elementi koji blagotvorno djeluju u zaštiti te podizanju imuniteta i time dakako smanjenju negativnog djelovanja slobodnih radikala na starenje čime održavaju mladost i zdravlje organizma.

Najnoviji rezultati brojnih i tipološki različitih višegodišnjih istraživanja su pokazali da brusnice doista pomažu u liječenju infekcija mokraćnoga trakta vežući na sebe bakterije koje zbog visoke razine limunske kiseline ne mogu ostati zalijepljene na staničnim zidovima. No, nije limunska kiselina sve što sja u ovome slučaju, upravo i proantocijani koje sam maloprije spomenuo uklanjaju bakterije poput E. coli sa stjenki maternice, mjehura i cjevčice nazvane uretra.

Iako žene daleko češće pate od upala mokraćnog trakta i mi znamo ponekad imati upalu ili biti prijenosnici bakterija ženama ukoliko se prakticira nezaštićeni spolni odnos. Da se tako klinički izrazim. I ne, muškarci nemaju maternicu, da se ne biste slučajno sramotili u ljekarni tražeći bezreceptni urološki lijek namijenjen ženama, kao što je prije nekoliko godina jedna starija gospođa uvjeravala tetu magistru u ljekarni da ima bolova i problema s prostatom te da joj zato trebaju željene tablete.

Napominjem da bi se kod ispijanja soka od brusnica trebalo raditi o soku koji je napravljen isključivo od brusnica bez dodataka šećera koji ne samo da će poništiti djelovanje, nego će i razveseliti bakterije koje se njime hrane te razmnažaju. Apsolutno isto vrijedi i za sve druge oblike brusnica, isključivo bez dodataka šećera i ostalih okusa ukoliko ih koristite u liječenju i prevenciji upala urinarnog trakta.

Nemojte očekivati čudesa samo od ovoga soka - ako su bakterije u mjehuru već razvile infekciju tada je same brusnice neće moći izliječiti; one su dodatak liječenju, a ne isključivi lijek. Sok bi trebalo piti dvaput dnevno po jednu čašu, ujutro i navečer. Potrebno je oko dva sata od uzimanja da bi počeo djelovati. Učinkovitost soka traje otprilike deset sati.

Uz sto posto prirodni sok, na tržištu se sve češće nalaze i koncentrat brusnica u teglama ili konzervama – birajte tegle jer nisu iznutra premazane štetnim slojem plastike koji se koristi u konzervama da bi se spriječilo nagrizanje kiseline na lim. Tu su još i tablete, kapsule, čajevi i sušene brusnice kojih ima i u supermarketima već godinama. Čajeve valja podjednako izbjegavati jer su u njima brusnice tek kao dodatak zbog varijacije okusa, a i izlaganjem visokoj temperaturi vode se nutrijenti iz bobice trenutačno unište.

Sušene brusnice su još jedno, ajmoreć, sitno zlo jer da bi im se popravio vrlo kiseli (neki se kunu da su im svježe brusnice kiselije od limuna) okus posipava ih se šećerom koji kora upije; a da se ne bi lijepile jedna za drugu te kratkoročno konzervirale zna ih se još i premazati tankim slojem ulja što ih čini kalorijski bogatom namirnicom za grickanje ili kao dodatak žitaricama za doručak, tj. ako ste na režimu dijetalne prehrane smanjite konzumaciju sušenih.

Ipak, flavonoide ćete u trećini čaše sušenih brusnica dobiti isto koliko bi ih dobili u čaši cijeđenih, ali ovako vitamina C ima daleko manje, a šećeri će prilično smanjiti antibakterijski učinak, možda ga čak i poništiti.

Dakle, sušene brusnice jedite ako ne morate paziti na kalorijski unos i nemate dijabetes. Osim ako na deklaraciji ne piše drugačije, znajte i da ih se poput ostalog sušenog voća tretira sumporom koji služi za konzerviranje kako okusa tako i boje takvoga voća.U stvari, sušene brusnice su idealna i zdravija zamjena grožđicama.

Proantocijani, kao pobjednički tim današnjeg teksta odlično djeluju i u antibakterijskoj borbi protiv skupljanja plaka na zubima tako da su se na policama trgovina u inozemstvu počele pojavljivati vodice za usta s ekstraktom brusnica. Uz to, redovito pijenje soka je određeni broj ljudi riješilo H. pylori bakterije koja je odgovorna za čireve i rak na želucu. Pijenje soka brusnica povisuje dobar kolesterol, HDL, i spušta loš LDL kolesterol.

Pripazite ukoliko bolujete od sindroma bolnog mjehura (IC – intersticijski cistitis), kiselost soka brusnice bi vam mogla pogoršati stanje.

Suma sumarum, kupujte ih u obliku prirodnog soka bez ikakvih dodataka, tj. zamrznute ili svježe. E sad, ako ih kod nas uspijete naći u potonja dva oblika, svakako mi javite jer ih ja još dosad nisam takve našao u trgovinama i na tržnicama. Vi koji ovo čitate, a živite vani, uživajte u blagodatima soka i za nas.