predizborne križaljke

Bruna Esih: Nisam isključila ni HDZ ni Škoru

13.06.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Čelnica Neovisnih za Hrvatsku i jedna od pokretačica platforme Desna liga Bruna Esih rekla je u Novom danu N1 televizije kako su oni jedina, autentična desnica i dodala kako Desna liga, za razliku od drugih, jedina ima dosljednost i autentičnost.

"Domovinski pokret je mješovito društvo koje se nije sa sobom dogovorilo, HDZ se odavno udaljio od stranačkih načela koja potječu iz devedesetih, Miroslav Škoro okuplja razne ljude, a Most je oduvijek bio lelujav", prokomentirala je na N1.

Da nije bilo, kako kaže, diktature stožera, Davora Božinovića i Vilija Beroša, Obnova za Hrvatsku postigla bi dogovor s Generacijom obrane. Sa Škorom je razgovarala, ali nije bilo pregovora.

Kaže da je otprije upoznata s ljudima koji sudjeluju u kampanji Domovinskog pokreta. "Nisu krili da se radi i o njihovim poslovnim interesima, govorimo o Pevexu i vlasništvu Z1 televizije. Dotakli smo se i teme Mosta koji nije bio spreman u postizbornu koaliciju ni s HDZ-om ni SDP-om pa do dogovora nije došlo. Kod nas dogovora u tom smislu nije ni bilo", rekla je Bruna Esih.

O Hasanbegoviću i koalicijama

Između nje i Zlatka Hasanbegovića je, kako kaže, završena priča, ali može se naći s njime za istim stolom i smatra ga velikim političkim kapacitetom. "Najviše mu zamjeram nedostatak volje da nastavi s pričom u koju vjeruje. Ja nisam takva, nisam kukavica", rekla je.

Na izbore izlaze u svim jedinicama, a Esih će biti u 10. izbornoj jedinici. S SDP-om se ne vidi. "Nadam se da Škoro nije mislio ozbiljno kad je rekao da može s SDP-om. Mi ne možemo."

S druge strane, sa Škorom i HDZ-om je druga priča. "Možemo se vidjeti s nekim u nekom trenutku, ali ne pod svaku cijenu. Nisam isključila ni HDZ ni Škoru", rekla je Esih.

Navela je da se zalažu za očuvanje hrvatske kune, protive se uvođenju eura i zajedničkoj fiskalnoj politici te su pobornici zaštite života od začeća do prirodne smrti.

O pobačaju, govoru mržnje, Crkvi i Hodu za život

Stav njezine stranke o abortusu je da je riječ o ubojstvu i da ga zakonski treba zabraniti, jer, kako kaže, sve ostalo je njegovanje kulture smrti. Na pitanje može li silovana žena pobaciti, rekla je: "Ne vidim razloga da dijete nema pravo na život. Uvijek se pozivamo na pravo žene na izbor, a što je s pravom djeteta na život? Zaštitila bih i dijete i majku."

Osvrnuvši se na sramotni transparent nekolicine navijača o srpskih ženama i djeci, rekla je kako bi jednaki kriteriji trebali vrijediti za obje strane. "Govor mržnje je rastezlljiv pojam, teško je definirati što je sve govor mržnje", istaknula je Esih.

Upitana petlja li se Crkva previše u politiku, jasno je odgovorila: "Ne. Imaju pravo uputiti poruku, objasniti nešto od crkvenih doktrina." Što se tiče Hoda za život, u njemu će sudjelovati i ove godine.