PREDIZBORNI AS

Brown najavio istragu o angažmanu u Iraku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.06.2009 12:18
  • Objavljeno 16.06.2009 u 12:05
Gordon Brown

Gordon Brown

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Britanski premijer Gordon Brown najavio je detaljnu istragu o opravdanosti i provedbi britanskog vojnog angažmana u Iraku od 2003. godine do današnjih dana

LONDON - Browm je naglasio da će istraga biti vođena iza zatvorenih vrata, kroz razgovore i izlaganje dokaza o opravdanosti takvog britanskog angažmana, čemu se snažno protivi rodbina poginulih vojnika kao i veliki broj britanskih političara. Premijer je najavio početak istrage u kolovozu, nakon povlačenja svih borbenih britanskih jedinica iz Iraka krajem srpnja.

Istraga će, prema najavama, obuhvatiti pripreme za ratni angažman, koji je počeo 2003. godine, same ratne operacije koje su uslijedile, kao i razdoblje 'obnove' Iraka.

Brownova vlada obećala je da će provesti istragu o vojnoj invaziji na Irak i okupaciji te zemlje, tek kada bude završena uloga Britanaca u koalicijskim snagama u toj zemlji.

'S obzirom na to da se posljednje britanske borbene jedinice trebaju uskoro vratiti kući iz Iraka, vrijeme je da osiguramo održavanje pravilnog procesa i izvučemo pouke iz tih složenih i često kontroverznih događaja tijekom proteklih šest godina', rekao je Brown, predstavljajući novu odluku vlade parlamentu.

Pošto je premijer Brown priopćio vijest u britanskom parlamentu, više oporbenih zastupnika Konzervativne stranke popratilo je odluku uzvicima negodovanja, prenosi BBC.

Premijer je rekao da će istraga biti završena za oko godinu dana i da će trajati vjerovatno i nakon općih izbora u srpnju 2010. i moguće promjene vlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi