neki kritično

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji porastao na 383, za 42 više nego jučer; najviše ih je u Ljubljani

21.03.2020 u 15:24

Bionic
Reading

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji je 383, što je za 42 osobe više nego u petak u 14 sati, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva

Do sada je obavljeno 12.162 testova, najveći broj zaraženih je na području središnjeg dijela države i Ljubljane. Do sada je od posljedica koronavirusa umrla jedna osoba, stariji muškarac iz doma umirovljenika Metlika koji je preminuo 13. ožujka, više je oboljelih na intenzivnim odjelima u Ljubljani i Mariboru, od kojih su neki na respiratorima i u kritičnom stanju.

Najviše zaraženih je u starosnoj dobnoj skupini od 30 do 49 godina (njih 113), a nakon toga u skupinama od 16 do 29 godina (njih 71), te od 50 do 59 godina (69 zaraženih).

Većina Slovenaca smatra da mjere za ograničavanje epidemije koje je poduzela vlada nisu prestroge, a 58 posto ih smatra da bi morale biti još strože, pokazala je danas objavljena anketa. Skoro petina ispitanika boji se da će zbog koronavirusa i određenih restrikcija izgubiti dohodak ili posao, tim prije što ih prema ispitivanju 55 posto kaže da nisu u stanju raditi "na daljinu", odnosno kod kuće.

Vlada je objavila da će u ponedjeljak predložiti tzv. krovni zakon o mjerama za trajanja epidemije koji među ostalim predviđa stimulativne dodatke na plaće službama koji će za vrijeme epidemije biti najizloženije dodatnom radu.